1. Se spune ca in aceasta zi se vor deschide portile iertarii si ale raiului. Astfel, cei care mor in cea de-a doua zi de Paste, nu mai trec prin Judecata de Apoi.

2. Potrivit traditiei, in aceasta zi este bine sa dai prin casa cu agheasma.

3. Se spune ca in aceasta zi este bine sa le dai rudelor de baut.

4. In Lunea Liminata, este bine ca finii sa le dea nasilor daruri. Acestia le vor oferi colaci, un covor tesut in casa, precum si un ulcior.

5. Tot in a doua zi de Paste, baietii vor merge la fete cu stropitul si cu valuritul.

6. In cea de-a doua zi de Paste se formeaza mai multe grupuri care vor merge pe la fiecare casa pentru a face urari de Paste. De asemenea, in fruntea acestui grup va fi o naframa alba, pusa pe o prajina.

7. Exista un obicei, numit „obiceiul udatului”, pastrat de mai multa vreme. Potrivit acestuia, baiatii vor stropi fetele cu apa de la fantana. Astfel, ele vor fi frumoase, vor avea un an bun si vor fi curtate de flacai pe parcursul anului.

8. In biserica, preotii nu trebuie sa citeasca Psaltirea in aceasta zi si nici in celelalte zile ale Saptamanii Luminate.

9. Potrivit oranduielii bisericesti, pana in ziua Rusaliilor, credinciosii nu trebuie sa faca matanii in biserica.

10. In aceasta zi, dar si in celelalte zile ale Saptamanii Luminate, slujbele din biserica sunt diferite de slujbele tinute in restul anului. Lucrurile care se citesc in timpul slujbelor, precum si cantarile au legatura cu invierea Mantuitorului Iisus Hristos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here