04-Scumpiri-gaze-combustibil-si-tigariDe astazi, şoferii vor plăti cu 40-41 bani mai mult pe litrul de benzină sau motorină, iar fumătorii vor scoate din buzunar cu până la 50 de bani în plus pentru fiecare pachet de ţigări cumpărat. Preţul la energia electrică va creşte cu 1%, iar la gaze cu 2%. Toate aceste scumpiri apar pe fondul mai multor măsuri luate de Guvern, fie pentru a respecta acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), fie pentru a se alinia la o serie de directive europene sau doar pentru a aduce mai mulţi bani în vistieria statului.

Scumpirea carburanţilor va aduce cu sine şi o majorare a preţurilor la alimente, mai mult sau mai puţin semnificativă, cauzată de creşterea costurilor de transport ale acestora.

Estimarea a fost realizată luând în considerare un preţ mediu de 6 lei pe litrul de carburant, un preţ mediu de 14 lei pentru un pachet de ţigări, o factură medie de 140 de lei la gaze şi una de 80 de lei la curent. Au fost luate în calcul trei plinuri de benzină făcute de o familie care deţine un autoturism la fiecare două luni şi faptul că unul dintre membrii acesteia fumează un pachet de ţigări pe zi.

Surpriza de la pompe de 1 aprilie

Şoferii care vor opri la benzinării marţi pentru a face plinul vor cumpăra benzină şi motorină mai scumpe. Majorarea preţurilor, de 40 – 41 de bani pe litru, este cauzată de intrarea în vigoare de marţi a accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburant.

Acciza la benzina cu plumb va fi majorată de la 547 euro/tonă la 637,9 euro/tonă, respectiv de la 421,19 euro/1.000 litri la 491,19 euro/1.000 de litri. Acciza la benzina fără plumb va urca de la 467 euro/tonă la 557,91 euro/tonă, respectiv de la 359,59 euro/1.000 litri la 429,59 euro/1.000 de litri, iar acciza pentru motorină va fi ridicată de la 391 euro/tonă la 473,85 euro/tonă, respectiv de la 330,39 euro/1.000 litri la 400,395 euro/1.000 de litri.

Astfel, dacă luni românii plăteau pentru un plin de 50 de litri de benzină 290 de lei, spre exemplu la un preţ de 5,8 lei pe litru, astazi aceştia vor scoate din buzunar cu 20 de lei în plus, deci 310 lei. Totodată, un plin de motorină care ieri costa 300 de lei, la un preţ de 6 lei pe litru, va putea fi făcut astazi 320 de lei.

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a precizat luni, în cazul emisiunii ZF Live, că statul ar fi urmat să încaseze în jur de 2 miliarde de lei din acciza suplimentară pe carburant, însă veniturile la buget vor fi cu 353 de milioane de lei mai mici pe fondul returnării a 4 eurocenţi din 7, transportatorilor.

Înainte de decizia Guvernului de a returna o parte din bani transportatorilor, Banca Naţională a României a estimat un impact de 0,5% a noilor accize asupra inflaţiei. „Calculele noastre ne duc la o evaluare a impactului cam de 0,5% din preţurile combustibililor, din curs şi impactul accizei suplimentare de 7 eurocenţi”, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litru a fost o măsură negociată cu reprezentanţii FMI şi face parte din angajamentele pe care România şi le-a asumat pentru a putea beneficia de acordul preventiv de finanţare cu partenerul extern.

Introducerea sa a fost amânată timp de trei luni, după ce Traian Băsescu a declarat că va respinge Legea bugetului pe 2014 în cazul în care Executivul nu renunţă la această măsură. Preşedintele a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că i-a trimis o scrisoare premierului în care îl „roagă” să renunţa la introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi pentru că aceasta este „o măsură cu multiple efecte negative la nivelul populaţiei”.

„Fac menţiunea că insistenţa mea cu privire la neintroducerea accizei este legată de analiza pe care am făcut-o bugetului pe anul 2014 şi apreciez că această nouă acciză nu este necesară având în vedere că România s-a aliniat la standardele UE privind impozitarea combustibililor folosiţi în transport conform Directivei 2003/96. Această nouă creştere de acciză la combustibil este doar o metodă a Guvernului Ponta de a strânge bani de la populaţie şi firme în vederea satisfacerii nevoilor electorale ale baronilor locali”, a explicat Băsescu.

Ţigări cu 30 – 50 de bani mai scumpe

Fumătorii vor cumpăra de marţi din magazine pachete de ţigări la preţuri cu 30 – 50 de bani mai mari, după ce acciza totală pe ţigarete va creşte de la 81,78 euro/1.000 ţigarete la 84,37 euro/1.000 ţigarete.

Acciza la ţigarete are o componentă fixă (respectiv 56,71 euro/1.000 ţigarete) şi o componentă „ad valorem”, de 19%, procent aplicat la preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul.

Nivelul accizei specifice va fi de 59,77 euro/1.000 ţigarete, faţă de 56,71 euro/1.000 de ţigarete în prezent. Acciza ad valorem va scădea uşor, de la 19% la 18%, iar acciza minimă pentru perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de ţigarete, faţă de 79 euro/1.000 de ţigarete în momentul de faţă.

Facturi mai mari la gaze şi la curent

Gazele naturale se vor scumpi, de la 1 aprilie, cu 2% pentru consumatorii casnici şi cu 5% pentru cei industriali. Preţul producţiei interne va creşte de la 50,6 lei/MWh la 51,8 lei/MWh pentru populaţie, respectiv de la 72 lei/MWh la 89,4 lei/MWh, pentru companii, potrivit calendarului de liberalizare a preţurilor la energie.

Până la finele acestui an se vor mai opera alte două scumpiri, în iulie şi în octombrie, în urma cărora consumatorii casnici vor plăti cu 6% în plus pentru gazele naturale, iar cei industriali cu 9%. Astfel, la sfârşitul lui 2014, piaţa gazelor naturale va fi liberalizată pentru companii, urmând ca populaţia să se alinieze pieţei libere până în 2018.

Facturile la curent se vor majora şi ele cu 1% ca urmare a măsurilor menite să sprijine producţia de energie regenerabilă. Furnizării de energie electrică vor fi nevoiţi să achiziţioneze o cantitate aproape dublă de certificate verzi aferente curentului livrat n 2013.

„Impactul creşterii cotei de certificate verzi va fi probabil de 5-6 lei pe componenta de energie regenerabilă din facturi”, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Vestea bună a lunii aprilie

Singura verste bună a lunii viitoare vine din partea operatorilor telecom. Aceştia vor practiva tarife de interconectare mai mici începând cu 1 aprilie, respectiv de 3,07 eurocenţi/minut la 0,96 eurocenţi/minut în cazul telefoniei mobile şi de la 0,67 la 0,14 eurocenţi/minut pentru telefonia fixă.

Tarifele de interconectare sunt plătite între operatori pentru convorbirile clienţilor în afara reţelei la care sunt abonaţi sau au cartelă prepaid. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput clientului care iniţiază apelul, potrivit Mediafax.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a adoptat deciziile prin care sunt stabilite noile tarife maxime pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor în urma avizului favorabil primit din partea Comisiei Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here