seceta1Specialiştii nu dau veşti bune agricultorilor din zona Bărăganului. După o lungă perioadă de secetă pedologică, instalată încă din luna iunie, nici la acest moment umiditatea din sol în zona Bărăganului nu este în limite satisfăcătoare, potrivit unei informări privind intensitatea fenomenului de secetă publicat pe site-ul ANM.

La această oră, pentru că pământul este uscat, doar 60% din suprafaţa cultivată cu grâu a fost însămânţată la timp. Rezerva de apă din sol nu a fost suficientă pentru ca agricultorii să poată însămânţa în condiţii normale, aşa că, grâul însămânţat după perioada optimă, există un calcul din care rezultă pierderile pentru fiecare zi de întârziere a însămânţării. 

Astfel, întârzierile cauzate de secetă vor duce din nou producţia țării la jumătatea celei normale, aşa cum se întâmplă în fiecare an în care condiţiile meteo nu sunt favorabile.

Prognoza meteorologică pe termen mediu estimează faptul că, în intervalul 13-20 decembrie se întrevăd precipitaţii, predominant sub formă de ploaie, la scara întregii ţări, mai însemnate cantitativ în regiunile din Vestul, Nordul şi centrul teritoriului. În condiţiile menţionate, se va semnala în continuare fenomenul de secetă moderată, puternică şi izolat extremă, în Estul, Sudul, Sud-Estul şi local în Vestul ţării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here