5-masina-politie-logan-11vt-vtPe durata minivacanţei de 1 Mai, la nivelul judeţului Buzău au acţionat, zilnic, aproximativ 190 de poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, poliţie rutieră, arme, investigaţii criminale sau investigarea fraudelor.Principalele activităţi desfăşurate au vizat prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, menţinerea climatului de ordine şi linişte publică, precum şi asigurarea unui trafic rutier în condiţii de siguranţă. Zilnic, au acţionat, în medie, 100 de patrule pedestre şi auto. Urmare măsurilor preventive întreprinse, în perioada minivacanţei de 1 mai se constată, conform statisticilor existente, o scădere a numărului infracţiunilor de natură judiciară sesizate (30, cu 23 mai puţine faţă de perioada 1- 4 mai 2013), precum şi a faptelor cu violenţă sesizate (2, cu 4 mai puţine). De asemenea, s-au înregistrat doar 3 accidente de circulaţie, faţă de 10 în perioada similară a anului trecut.

Poliţiştii din dispozitivul de ordine şi siguranţă publică au intervenit, în perioada 1 – 4 mai a.c., la 109 sesizări primite prin S.N.U.A.U. 112, dintre care 49 au fost din mediul urban, iar 60 din mediul rural. În urma verificărilor efectuate de poliţişti, în 10 situaţii aspectele semnalate nu s-au confirmat. Întrucât în 3 cazuri a rezultat că apelurile au fost false, poliţiştii au luat măsura sancţionării contravenţionale la O.U.G. nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, împotriva persoanelor care au apelat nejustificat acest sistem. Poliţiştii au constatat, în această perioadă, 30 de infracţiuni, dintre care 23 în flagrant. Şaisprezece dintre infracţiunile constatate în flagrant au fost la regimul circulaţiei pe drumurile publice, în cinci cazuri fiind vorba despre „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului”.

De asemenea, poliţiştii au constatat în cazul unui bărbat în vârstă de 40 de ani, din comuna Unguriu, oprit în timp ce conducea un motociclu neînregistrat pe raza localităţii de domiciliu, că acesta avea o concentraţie alcoolică de 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat şi nu figura în evidenţa deţinătorilor de permise de conducere.  Bărbatul respectiv a refuzat să se supună prelevării mostrelor biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei. Poliţiştii au aplicat 1647 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 1414 la regimul circulaţiei pe drumurile publice, 183 pentru fapte de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 5 la Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, 4 la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, 2 la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice  şi 39 la alte acte normative, în valoare totală de 294.209 lei.  Peste 500 dintre sancţiunile aplicate conducătorilor auto au fost la regimul legal de viteză. Poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră au reţinut în vederea suspendării 43 de permise de conducere, cele mai multe pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a limitelor de viteză maxime admise (14) şi conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (13).

În urma măsurilor adoptate, în această perioadă, de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău, nu s-au înregistrat evenimente deosebite sau cu impact în planul ordinii şi siguranţei publice, minivacanţa din acest an fiind una dintre cele mai sigure şi liniştite din ultimii ani.

Având în vedere precipitaţiile abundente sub formă de ploaie care au afectat în ziua de 4 mai şi în noaptea de 4 spre 5 mai a.c. judeţul Buzău, 256 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au fost mobilizaţi pentru monitorizarea evoluţiei situaţiei creată de fenomenele meteorologice, urmărind fluidizarea traficului rutier, accesul în zonele afectate, posibilitatea apariţiei unor vulnerabilităţi ce ar fi putut conduce la pierderi de vieţi omeneşti sau distrugeri de bunuri.

Acolo unde a fost cazul, poliţiştii au procedat la informarea operativă a autorităţilor locale ori a celorlalte instituţii cu atribuţii pe problematica situaţiilor de urgenţă, precum şi la executarea unor măsuri specifice de blocare sau semnalare a zonelor afectate.

Poliţiştii au acţionat pe trei schimburi, cu un total de 134 de autospeciale, pe drumurile naţionale şi judeţene, pentru redirecţionarea traficului rutier în zonele afectate. Totodată, a fost constituită o rezervă de intervenţie, formată din 65 de poliţişti, cu 39 de autospeciale, în măsură să acţioneze, alături de reprezentanţii celorlalte autorităţi, pentru limitarea pagubelor produse de căderile abundente de precipitaţii. Deşi s-au înregistrat şi valori ridicate de trafic, în special pe drumurile naţionale, pe raza judeţului Buzău nu s-au produs accidente grave de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here