bistrita-inceput-inscrierea-clasa-pregatitoare-fotoPărinţii ai căror copii împlinesc 6 ani vor trebui să-i înscrie începând cu 24 februarie în clasa pregătitoare. Regulile pentru înscriere au rămas la fel ca anul trecut. Părinţii îşi vor putea înscrie copiii la orice şcoală doresc, numai că fiecare instituţie de învăţământ va avea propriile criterii de admitere, iar prioritate vor avea copiii care locuiesc în circumscripţia şcolii.

Potrivit metodologiei Ministerului Educaţiei, părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2014, au obligaţia de a-i înscrie în învăţământul primar în clasa pregătitoare. Regulamentul prevede că, la fel ca şi anul trecut, copiii de 7 ani împliniţi până la 31 august 2014, care nu au urmat clasa pregătitoare anul trecut, pot fi înscrişi direct in clasa I.

Înscrierile în clasa pregătitoare şi în clasa I încep pe 24 februarie, dar părinţii pot afla informaţii despre numărul de locuri pe care îl are fiecare şcoală începând cu 17 februarie, când fiecare unitate de învăţământ va afişa la sediul şi pe site-ul propriu numărul de clase pregătitoare alocate.

La fel ca şi în 2013, înscrierea în clasa zero se va face în două etape. Prima etapă are loc între 24 februarie şi 14 martie, când părinţii vor completa online sau la sediul şcolii cererea tip de înscriere. Fiecare şcoală va avea un program de luni până vineri între 8 şi 20, iar sâmbăta între orele 8 şi 13.

De asemenea, la sediul fiecărei şcoli şi pe site-ul acesteia vor fi afişate informaţiile ce permit părinţilor să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul şcolii.  Astfel, părinţii pot afla dacă cursursurile se desfăşoară la şcoală sau la grădiniţă sau dacă există after-school.

Tot de la sediul şcolii, părinţii pot afla care sunt criteriile specifice de departajare, aprobate de reprezentanţii şcolii, dar şi ce documente trebuie să aducă ca să dovedească îndeplinirea acestor criterii.

CALENDAR ÎNSCRIERE 2014 în CLASA PREGĂTITOARE

După ce pe 17 februarie fiecare şcoală afişează numărul de clase pe care le avea în anul şcolar 2014-2015, înscrierea continuă după cum urmează:

PRIMA ETAPĂ DE ÎNSCRIERE CLASA PREGĂTITOARE 2014

– 19 – 28 februarie 2014 –  În fiecare şcoală cu clase pregătitoare se va organiza ziua porţilor deschise, zi în care părinţii pot vizita şcolile şi pot discuta cu profesorii care le vor răspunde la întrebările despre şcoală.

– 17 – 28 februarie 2014 – Organizarea în grîdiniţe a întâlnirilor pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor din grădiniţa care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2014-2015, în învăţământul primar.

– 18 februarie – 12 martie 2014 – Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor

– 18 februarie – 13 martie 2014 – Comunicarea rezultatului evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea.

– 21 – 22 martie 2014-  Afişarea în şcoli şi pe site-ul inspectoratului şcolar şi al şcolilor a candidaţilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă.

A DOUA ETAPĂ DE ÎNSCRIERE 2014 la CLASA PREGĂTITOARE

– 24 martie 2014 – Fiecare şcoală va afişa la sediul propriu şi pe site-ul inspectoratului procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile.

– 25 martie – 4 aprilie 2014 – Părinţii ai căror copii nu au fost cuprinşi în nicio şcoală sau n-au participat la înscriere în prima etapă vor depune cererea-tip de înscriere la secretariatul şcolii.

– 11 aprilie 2014- Afişarea la fiecare şcoală a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa pregatitoare.

– 14 -18 aprilie 2014 – Centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ. Tot în acest interval are loc soluţionarea de către inspectoratul şcolar a oricărei alte situaţii referitoare la înscrierea în învăţământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educaţional al copilului.

CALENDAR ÎNSCRIERE 2014 în CLASA ÎNTÂI

La fel ca şi anul trecut, copiii de 7 ani împliniţi până la 31 august 2014 care nu au urmat clasa pregătitoare anul trecut pot fi înscrişi  direct in clasa I.

Calendarul ÎNSCRIERE 2014 în CLASA ÎNTÂI a copiilor de 7 ani care are loc după cum urmează:

– 24 februarie – 14 martie 2014 – Depunerea fişelor de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie.

– 17 – 21 martie 201 – Şcolile vor soluţiona cererile de înscriere depuse de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoala de circumscripţie.

– 7 – 10 aprilie 2014 – Fiecare şcoală soluţionează  cererile de înscriere depuse de părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât şcoala de circumscripţie.

– 11 aprilie 2014 – Fiecare şcoală afişează  listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa I.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here