An greu pentru agricultorii buzoieni. După un an secetos urmat de o iarnă geroasă, culturile de rapiță și orz au compromise aproape în totalitate. Pentru a mai reduce din pierderi, agricultorii însămânțează acum pe aceste suprafețe porumb și floarea soarelui.

Cereanim  Smeeni, una dintre cele mai mari asociaţii agricole din Buzău, a înfiinţat în toamnă peste 200 de hectare de rapiţă, pentru care găsise deja clienţi, la recoltare. Seceta de la sfârşitul anului şi gerul din această iarnă au compromis însă toată cultura de rapiţă iar în locul ei va fi plantat porumb sau floarea soarelui, însămânţările fiind în toi.

Orzul semănat în toamna anului trecut este compromis în mare parte, iar fermierii din Smeeni şi-au planificat deja să îl schimbe cu alte cereale. Grâul este şi el insuficient dezvoltat, însă are şanse să îşi revină, spun agicultorii.

Dacă la rapiţă, plantă utilizată la fabricarea uleiurilor şi a biodieselului, producţia va fi zero, veştile sunt bune în privinţa culturilor de primăvară. Date fiind condiţiile meteo propice, în această perioadă, agricultorii buzoieni se aşteaptă la producţii mari la porumb şi floarea soarelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here