Locuitorii Buzăului au parte de un fenomen neobișnuit. O colonie de bufnițe și-a găsit adăpostul chiar în curtea Direcției Silvice. Păsările stau cât e ziua de lungă pe crengile mai multor pini din curtea instituţiei iar în scurt timp au ajuns adevărate vedete. Specialiştii nu  pot explica cum numărul coloniei a ajuns la peste cinzeci de exemplare.

Totul a început în urmă cu doi ani, atunci când patru bufnițe și-au găsit adăpost într-un pin din curtea Direcție Silvice Buzău. Numărul lor s-a mărit în această iarnă la peste 50 de exemplare iar cei care trec prin zonă sunt surprinşi de ineditul spectacol

Oamenii care locuiesc în vecinătatea neobişnuitelor răpitoare nu se tem de superstiţii, potrivit cărora aceste păsări aduc ghinion şi au ajuns să le îndrăgească.

”Ele sunt păsări de noapte deci doar noaptea zboară. E adevărat că sunt deosebite de celelalte păsări cu care suntem obișnuiți dar nu sunt fioroase. Au anvergura aripilor mare și le vedem când trec prin dreptul balcoanelor. Își dai seama că e ceva mai deosebit. Nu fac vreun zgomot  deosebit și nu ne deranjează pentru că nu se așează cine știe pe unde”, ne-a declarat un locatar din zonă.

Specialiştii Direcţiei Silvice cred că aceste răpitoare întâlnite doar în zonele de câmpie, au găsit în mijlocul oraşului un loc bun în care să ierneze.

“La început știu că au fost vreo șase sau șapte păsări. Din câte îmi dau seama este vorba despre ciuful de câmp, o pasăre răpitoare de noapte, și colonia s-a înmulțit de la an la an. Probabil au găsit un loc foarte bun de iernare aici, între blocuri, fără vânt puternic în timpul iernii. Au ales aceșt pini din curtea Ocolului Silvic Buzău și este un lucru inedit care dă bine, ce să zic. Se hrănesc cu rozătoare, cu șoareci în primul rând, dar și cu broscuțe sau insecte”, susține Dragoş Ştefănescu, șef fond de vânătoare în cadrul Direcţiei Silvice Buzău.

Zecile de bufniţe care şi-au făcut apariţia în centrul oraşului fac parte dintr-o specie pe cale de dispariţie, iar, potrivit specialiştilor, este inedit faptul că trăiesc într-o colonie atât de mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here