Uscăciune cât vezi cu ochii în Bărăgan. De mai bine de două luni nu a căzut strop de ploaie, pământul s-a pietrificat iar ţăranii au amânat arăturile cât s-a putut de mult în nădejdea că va ploua câtuşi de puţin să mai înmoaie solul. Acum de voie de nevoie au băgat plugurile pe terenuri însă nu prea au nădejde că vor putea şi semăna.

Arşita de peste vară şi lipsa ploilor au transformat pământurile din Bărăgan în deşert. Islazurile s-au uscat şi au crăpat iar terenurile agricole sunt extrem de greu de lucrat. Arăturile de toamnă sunt o adevărate provocare pentru agricultori. Oamenii spun că sunt nevoiţi să discuiască terenul şi de câte 4 ori pentru a putea desţeleni pământul. Iar când discul nu face faţă, ţăranii recurg la ciocan sau chiar rangă ca să spargă bolovanii tari ca piatra. Uscăciunea a ajuns chiar şi la un metru în sol aşa încât chiar dacă au reuşit să are terenul, încercările de a semăna sunt aproape inutile. Patul germinativ, care are grosimi între 5 şi 10centimetri, nu este pregătit corespunzător spun specialiştii . Pentru a răsări planta, este nevoie de precipitaţii. Şi nu puţine. În judeţul Buzău pentru culturile de păioase care se seamănă în toamnă ar trebui pregătite 65 de mii de hectare.
Directorul DADR Buzău Cosmin Florea ne-a explicat cum stă situaţia în judeţul Buzău: ” e o situaţie disperată pentru fermieri,vin şi mă întreabă ce e de făcut, nu avem răspuns,seceta e instalată atât pedologic cât şi în atmosferă, a plouat extrem de puţin în august, 7-8 litri şi numai în anumite zone, doar Dumnezeu poate să rezolve asta”. Bătrânii spun că asemenea secetă în lunile august şi septembrie n-a mai fost de multă vreme şi se tem că la anul nu vor mai strânge grâu în hambare. Toate privirile în Bărăgan sunt aţintite acum către cer. Orice nor care ar putea aduce ploaia le mai dă puţină speranţă oamenilor pământului, pentru că oricum speranţa moare ultima.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here