maidaneziNoua „Lege a maidanezilor”, adoptata ieri de Parlament, contine „scapari” care pot transforma prigoana cainilor fara stapan in afaceri prolifice pentru oamenii din sistem (cabinete veterinare, industria pharma pet, prestatorii de servicii) fiind cea mai ineficienta varianta pentru stat, din punct de vedere economic.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de ugenta a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, care dateaza din anul 2007, a fost reexaminata si amendata in graba luni seara de Comisiile parlamentare pentru Justitie si Administratie. Marti, la pranz, legea era adoptata cu majoritate zdrobitoare, de Camera Deputatilor. Mai exact, 266 de parlamentari au votat „pentru”, 23 „impotriva” si 20 s-au abtinut, in ciuda huiduielilor reprezentantilor unor ONG pentru protectia animalelor, care au asitat la vot, dar si a protestelor din fata cladirii Parlamentului.

Ce spune noua lege

Noua lege obliga autoritatile locale, ca in termen de 60 de zile de la adoptare, sa puna la dispozitie, dupa caz, servicii pentru gestionarea cainilor maidanezi. In aceasta categorie intra toti cainii aflati pe domeniul public, care sunt necontrolati, nesupravegheati, indiferent daca dispun de microcip sau nu.

Cainii sunt cazati cel putin 14 zile lucratoare intr-un adaport special amenajat, perioada in care eventualii proprietari ai animalelor trebuie contactati de autoritati.

In cazul in care cainii prezinta boli incurabile sau sunt agresivi (la diagnosticare pot participa si reprezentantii ONG-urilor), se poate dispune eutanasierea imediata.

In primele sapte zile, cainii pot fi revendicati doar de proprietari, daca este cazul, iar in urmatoarele sapte zile pot fi adoptati de orice persoana fizica sau juridica din tara sau din strainatate.

„Incredintarea cainilor spre revendicare si adoptie se face numai dupa ce acestia au fost consultati de catre medicul veterinar de libera practica, deparazitati, vaccinati antirabic, sterilizati si identificati prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de catre Autoritatea Nationala, Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Cainii revendicati sau adoptati vor fi sterilizati, exceptie facand cainii cu regim special, astfel cum sunt definiti in normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta”, spune legea.

Totusi, un alt articol din legea veche, nemodificat in noua varianta, prevede ca toti maidanezii din adapost trebuie sterilizati in mod obligatioriu:

„Persoanele juridice de drept public sau de drept privat care cresc sau adapostesc provizoriu caini sunt direct raspunzatoare, prin reprezentantul lor legal, de respectarea legislatiei sanitar – veterinare in vigoare si a prevederilor prezentei ordonante de urgenta. Este obligatorie sterilizarea cainilor cu sau fara stapan apartinand rasei comune, metisii acestora, exceptie facand exemplarele cu regim special prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta”.

Tratamentele medicale vor fi aplicate in timpul celor 14 zile in care se garanteaza cazarea in adapost, clarifica pentru Business24, deputatul PNL Gabriel Andronache, din Comisia juridica, de disciplina si imunitati.

Dupa perioada de gratie de 14 zile lucratoare, directorul adapostului va decide, in functie de situatia din teritoriu, daca animalele vor fi eutanasiate sau nu.

„Cainii nerevendicati sau neadoptati vor fi eutanasiati, in baza unei decizii emise de catre o persoana imputernicita in acest sens de catre primar, in termenul stabilit prin aceasta decizie. Termenul va fi stabilit avandu-se in vedere capacitatile de cazare si disponibilitatile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat”, se arata in textul legii. Pana in momentul eutanasierii, cainii pot fi, in continuare, adoptati.

Un „sejur” de 14 zile pentru fiecare caine costa 250 de lei

Cu alte cuvinte, dupa ce se aplica tratamentele medicale obligatorii in cadrul cazarii in adapost, se poate decide ca animalele sa fie eutanasiate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here