ductilMechel are probleme cu Ministerul Finanţelor Publice, de câţiva ani se află în reevaluări pentru rambursări de TVA. Suma este de 150 milioane lei. Nu am bătut cu pumnul în masă, am spus – urgentaţi evaluarea pentru a lămuri chestiunea. S-ar putea să existe tranzacţii care să ducă la nerambursarea de TVA”, a declarat ministrul Economiei.

Varu­jan Vosganian, a declarat zilele trecute că „în prezent se fac presiuni pentru a accelera evaluarea rambursărilor de TVA” pentru grupul Mechel, suma totală fiind de 150 milioane de lei.

Declaraţia acestuia survine acţiunilor din urmă cu două săptămâni ale ruşilor de la Mechel, care au anunţat că se retrag din ţara noastră şi şi-au vândut combinatele pentru numai 52 de euro unei firme de apartament, Invest Nikarom SRL Bucureşti. Firma este  controlată de doi cetăţeni ruşi şi avea la finele anului 2011 trei angajaţi, o cifră de afaceri de 344.000 de euro, datorii de 94.000 de euro şi pierderi de 29.000 de euro.

Grupul rus a vândut pentru 230 de lei, respectiv 52 de euro, cele patru combinate metalurgice pe care le deţine în România, ­pu­ternic îndatorate. Preţul tranzacţiei este simbolic, în posesia firmei bucureştene intrând cele cinci întreprinderi metalurgice ale grupului, şi anume Ductil Steel, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte, Laminorul Brăila şi Mechel East Europe Metallurgical Division.

Anii petrecuţi în ţara noastră, prin prisma combinatelor deţi­nute, au adus Grupului Mechel pierderi uriaşe. Ductil Steel Buzău a fost preluată de Mechel în anul 2007, înainte de declanşarea crizei financiare mondiale, pentru suma de 142 de ­milioane de dolari, la pachet cu un punct de lucru important, respectiv oţelăria de la Oţelu Roşu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here