viitura-niscovParaul a iesit din matca, iar o viitura puternica a maturat soseaua si gospodariile oamenilor, distrugand totul in cale

Nu mai putin de 12 localitati au fost afectate in urma precipitatiilor abundente cazute incepand de marti seara, peste 30 de gospodarii fiind inundate dupa ce au fost acoperite de ape care au distrus cam tot ce era prin curtile oamenilor si au patruns chiar si in case.

Cele mai mari pagube s-au inregistrat la Tisau, unde volumul precipitatiilor a depasit 80 de litri pe metrul patrat, apele paraului Niscov iesind din matca si inundand soseaua si 13 gospodarii. Abia ieri dimineata apele s-au retras, lasand in urma garduri distruse, case inundate si pline de namol, precum si un pod afectat pe raza satului Izvoru.

Totul a inceput cu avertizarea meteorologica de cod calben ce a fost transmisa autoritatilor locale, anuntate ca pe teritoriul judetului urmau sa cada ploi ce vor avea caracter de aversa si vor depasi pe alocuri 30 de litri pe metru patrat, insotite de intensificari ale vantului, cu aspect de vijelie. Avertizarea meteo s-a confirmat marti, la orele serii, cand cerul a fost intunecat de nori negri, care nu prevesteau nimic bun. La Tisau, in jurul orei 19.00, aproape ca era bezna afara, oamenii dandu-si seama ca norii grei care acoperisera cerul nu prevesteau nimic bun. Intr-o jumatate de ora s-a declansat potopul, aversele de ploaie biciuind culturile, acoperisurile caselor si ulitele. Timp de mai bine de o ora a plouat neincetat, asa cum localnicii nu isi mai amintesc sa fi plouat vreodata, masuratorile indicand ulterior ca volumul precipitatiilor a depasit 80 de litri pe metru patrat.

Fiind vorba de o zona de munte, puhoaiele de apa au inceput sa coboare de pe versanti, scurgandu-se in albia paraului Niscov, al carui debit a crescut amenintator, iesind la un moment dat din matca. A fost momentul in care s-a declansat dezastrul, o viitura puternica maturand comuna de la un capat la celalalt. Din senin, oamenii s-au pomenit cu gospodariile inundate, apa ajungand chiar pana la nivelul ferestrelor. Drumul principal ce tranziteaza comuna a fost, de asemenea, inundat iar pe carosabil au fost adusi copaci rupti de forta viiturii si tone de namol si aluviuni purtate de pe versanti.

Nimic nu a putut sta in calea apelor, localnicii care au avut ghinionul de a avea gospodariile aflate pe cursul viiturii, fiind serios afectati.

Nu a scapat de inundatie nici gospodaria viceprimarului, despre care oamenii care au mers la el sa ii ceara ajutor spun ca avea apa in casa pana la pervazul ferestrelor. Alaturi de aceasta, alte 12 gospodarii au fost serios afectate in satele Izvoru, Tisau, Valea Salciilor si Hales, proprietarii alegandu-se cu gardurile rupte, gradinile distruse si acoperite de noroi, casele inundate si animalele luate de ape. In satul Valea Salciilor a fost chiar nevoie de o operatiune de salvare a unui copil de 14 ani, care ramasese izolat in podul casei. In momentul in care a vazut ca vine viitura, acesta a mai avut ragazul sa se refugieze in podul casei, in cateva minute locuinta fiindu-i inundata de apa si mal. Ramas izolat in mijlocul apelor al caror nivel tot crestea, a strigat dupa ajutor, fiind salvat de un echipaj de pompieri. Pe langa cele 13 gospodarii inundate, viitura a afectat si un pod de pe drumul judetean ce tranziteaza satul Izvoru, smulgand parapetii metalici si erodand marginile drumului. Din aceasta cauza, circulatia rutiera a fost intrerupta in zona, fiind reluata ieri dimineata, insa pe un singur fir, zona fiind permanent supravegheata de echipaje de la Politia Rutiera.

Nici drumul de la Hales spre Manastirea Ciolanu nu a ramas neafectat, carosabilul fiind acoperit de cantitati insemnate de aluviuni si de copacii culcati la pamant de viitura.

Ploaia a creat probleme si in municipiul Buzau, unde trei gospodarii au fost inundate, la Ramnicu Sarat, Nehoiu, Beceni, Vernesti, Panatau, Naeni, Berca, Unguriu, Parscov si Ghergheasa.

Au existat unele probleme si in privinta alimentarii cu energie electrica, orasul Pogoanele fiind alimentat partial, la Rubla fiind ars un punct de transformare, iar comuna Odaile si satele Zoresti, Mierea si Grajdana ramanand fara curent.

In zonele afectate au fost mobilizate forte din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, impreuna cu voluntari din cadrul comitetelor locale pentru situatii de urgenta si echipe de la Electrica, care au actionat pentru remedierea avariilor aparute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here