Aproximativ 10.000 dintre şomerii din Buzău care primesc ajutor de la stat sunt analfabeţi – ei nu îşi pot găsi un loc de muncă şi nici nu pot fi recalificaţi.

Din cei 18.000 de oameni care nu muncesc, doar 3.000 sunt cu adevărat în cautarea unui serviciu.

15.000 de buzoieni s-au obişnuit cu statutul de şomer pentru care primesc lunar câteva sute de lei. Ei sunt beneficiarii venitului minim garantat, asigurat prin primăriile locale şi controlat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Ionel Tociu, directorul acestei instituţii din Buzău spune că doar alte 3.000 de persoane se află permanent în căutarea unui loc de muncă. Ele şi-au pierdut serviciu în timpul crizei, iar acum participă la burse ale locurilor de muncă, ori la cursuri de recalificare.

Din ceilalţi 15.000 de oameni cu titlul de şomeri, 2.000 nu au fost vreodată la şcoală, iar alţii – peste 5.000 – nu au terminat una dintre clasele primare. Aceştia se semnează cu degetul, o dată la trei luni, când cer adeverinţă de la AJOFM. Cu alte cuvinte, sunt analfabeţi. În total, 70% dintre aceste peroane nu pot fi recalificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here