IMG_9191-1Asociatia ,,Centrul de pregatire pentru o viata independenta in limbaj mimico-gestual” va lansa  joi, 26 septembrie, proiectul  ,,Fantezie si indemanare” pentru a marca la Ziua internationala  a surditatii. Activitatile se vor sustine la Galleria Mall in intervalul orar  11.00-18.00.

Sunt asteptate sa participe persoanele cu deficiente de auz, oficialitati locale, dar si reprezentantii institutiilor publice, voluntari din cadrul organizatiilor non-guvernamentale precum si buzoienii care vor sa invete notiuni de baza privind comunicarea in limbajul mimico-gestual.

In cadrul proiectului va avea loc primul targ  cu produse de croitorie si grafica realizate de persoanele cu deficiente de auz in cadrul “Atelierul mestesugarilor surzi”.

De asemenea, se vor mai desfasura actiuni privind comunicarea in limbajul mimico-gestual prin ludoterapie. Tot cu ocazia acestui eveniment se va urmari si partea legata de incluziunea sociala prin punerea in scena a unor activitati practice si momente artistice care vor fi sustinute de institutiile de invatamant partenere la acest proiect.

“In viata daca poti intelege mai bine, poti fi solidar, poti gandi altfel, fara discriminare si prejudecata. Prin cunoastere, prin intelegere,  intr-o lume a auzitorilor este loc si de mai bine pentru cei fara comunicare verbala!”, a declarat Ionica Tarau, managerul Asociatiei ,,Centrul de pregatire pentru o viata independenta in limbaj mimico-gestual”.

La proiectul ,,Fantezie si indemanare” vor participa ca si colaboratori reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Buzau, Liceului Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiente Auditive Buzau, Centrului Scolar pentru  Educatie Incluziva “Elena Doamna” Focsani, precum si voluntarii de la Asociatia Sprijin Pentru Parinti Bacau si Asociatia “1 Iunie 2001” Buzau.

Ziua Internationala a Surditatii este celebrata in intreaga lume in ultima duminica a luni septembrie. Potrivit studiilor de specialitate hipoacuzia (pierderea de auz) este cea mai frecventa  deficienta senzoriala, care afecteaza mai mult de 500 de milioane de oameni la nivel global si se estimeaza ca se va ajunge in 2014 la 700 de milioane, dintre care  aproximativ 90 milioane vor fi europeni. O persoana cu hipoacuzie isi pierde capacitatea  de a distinge sunetele vorbirii si poate avea o putere redusa de comunicare, acestea ducand in final la  dezavantaje economice si educationale sau chiar la izolare sociala. Conform datelor  publice, in Romania, peste doua milioane de persoane au o problema de auz, jumatate avand varsta sub 65 de ani.

Programul activitatilor:

11.00-11.30 Primirea invitatilor

11.30-12.00 Vizionarea unor proiecte si programe din viata celor fara auz si fara comunicare verbala- Moderator Ionica Tarau, mediator social –interpret in limbaj mimico-gestual (Buzau)

12.00-14.00 Gradinita in LMG  pentru profesori, parinti, bunici, voluntari, grupul tinta fiind auzitorii dornici de a comunica prin limbajul semnelor – Moderator Adriana Ionica Rosu – Psiholog –Interpret autorizat in limbaj mimico-gestual (Bacau)

14.00-17.00  Comunicarea in limbajul mimico-gestual prin ludoterapie -Incluziune sociala prin activitati practice si momente artistice – auzitorii de la mic la mare vor lua lectii de comunicare in limbaj mimico-gestual  Moderator  Lonia Cezarina Popescu, prof.interpret autorizat in limbaj mimico-gestual (Focsani –Jud. Vrancea)

17.00-18.00  Moderator Prof. Preot Birsa Radu – persoana cu deficit de auz si comunicare verbala va oferi  publicului  paricipant la acest proiect surprize (diplome si premii,suveniruri,celor auzitori  care pot face dovada comunicarii in limbajul mimico-gestual in urma acestui program oferit de organizatori )

11.00-18.00   Primul targ de produse de croitorie, grafica etc.Obiectele sunt lucrate in cadrul atelierului mestesugarilor surzi. Produsele  pot fi achizitionate direct de la producator –persoana cu deficit de auz.

Parteneri : Galleria Mall Buzau, Inspectoratul Scolar Judetean Buzau, Liceul Tehnologic Special pentru Deficiente Auditive Buzau, Centrul Scolar pentru  Educatie Incluziva “Elena Doamna” Focsani, Asociatia Sprijin Pentru Parinti Bacau, Asociatia “1 Iunie 2001” Buzau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here