Spitalul din oraşul buzoian Nehoiu trece printr-o cumplită suferinţă. Farmacia este aproape goală, rafturile magaziei de alimente mai au doar pentru câteva zile provizii iar peste toate, datoriile de peste o jumătate de milion de lei riscă să blocheze activitatea medicală. Spitalul deserveşte peste 50 de mii de locuitori de pe Valea Buzăului care nu au unde altundeva să se trateze. Strigătul disperat de ajutor al managerului a fost auzit de Crucea Roşie care a adus câte ceva din cele necesare supravieţuirii bolnavilor.
           În magazia de alimente găsim câteva sticle de ulei, câteva pungi de zahăr și mălai, paste făinoase și cam atât. În frigider în afară de margarină mai nimic, iar în congelator, tacâmuri de pui și câteva copănele. Şi cu ce e pe raft, sau mai bine zis cu ce nu prea e,  bucătăreasa trebuie să găsească soluţii pentru a-i hrăni pe cei peste 80 de bolnavi internaţi în spital. Porţia zilnică de 70 de lei pentru un pacient, a scăzut ca valoare pentru că alimentele lipsesc. Bucătăreasa ne povestește ce este pe meniul bolnavilor: „ astăzi am pregătit supă de zarzavat pentru bolnavii cu regim și ciorbiță de legume pentru cei de la comun și felul doi pilaf fără carne, carne avem doar câteva pulpe de pui pentru diabetici. Când nu mai avem din ce găti mai aducem și de acasă, porția s-a redus cam cu 20%
         Aceleaşi lipsuri pe care le-am găsit în magazia de alimente le găsim şi în farmacia spitalului. Pe rafturi medicamentele de strictă necesitate sunt pe sfârşite iar de seringi, feşe sau branule nici nu poate fi vorba.
Farmacista spitalului Nehoiu ne arată rafturile de medicamente aproape goale , ne spune : ” tratament d ebază avem dar nu mai avem de vreo două luni seringi, branule, feșe și este mare nevoie de așa ceva, pe fiecare secție sunt consumuri mari, nu mai avem analgezice, antispastice”.
 Pacienţii îndură toate neajunsurile pentru că nu au alternativă. Un alt spital este la peste 50 de km iar populaţia din zonă este săracă şi nu-şi permite nici măcar drumul până la Buzău. Bolnavii internaţi la Nehoiu spun că personalul sanitar îşi dă silinţa să suplinească lipsurile însă criza şi-a pus amprenta pe tot spitalul: ” Mi-am cumpărat și medicamente , o parte din ele, și branulă, se simte criza dar sperăm că vom terec peste asta” , ne spune un pacient. Un altul întrebat cum este mâncarea ne explică : ” ca mâncarea de spital, ne mai amăgim și noi foamea cu ce ne dă aici, astea-s posibilitățile
 Până în 2010 spitalul din Nehoiu a fost printre puținele unități spitalicești din țară fără datorii. Din acel an, însă, a pierdut în fiecare an un număr de paturi şi din această cauză bugetul primit de la Casa de Asigurări de Sănătatea a scăzut , devenind insuficient pentru plata angajaţilor şi a cheltuielilor curente.
Managerul Spitalului Nehoiu, Cornelia Istrate ne spune că atunci când banii sunt puțini nu prea știi cum să-i chivernisești ca să ajungă: „trebuie să dai și salarii , să cumperi medicamente , să acoperi cheltuielile curente, și să plătești și datoriile , că niciodată banii nu se ajung să plătești toate datoriile ca să fii la zi. Așteptăm o rectificare bugetară , așa s-a spus că toate spitalele vor primi bani pentru plata arieratelor”
 Situaţia dificilă , comparabilă cu una de comă a unui bolnav, prin care trece spitalul din Nehoiu a ajuns la urechile Crucii Roşii. Un transport de alimente neperisabile dar şi materiale de uz sanitar a fost descărcat în magazia unităţii spitaliceşti.
Floarea Bârzu,directoral  filialei Crucea Roşie Buzău : ” nu poți să rămâi insensibil la suferința oamenilor. Și așa suportă o suferință fizică altfel nu ar ajunge aici,  se mai chinuie și să dea bani pe medicamente de unde să mai aibă și pentru un pachețel? Noi facem un apel la oamenii cu bani care pot să ajute acest spăital și în primul rând oamenii nevoiași care vin să se trateze aici.
     Spitalul din Nehoiu funcţionează din 1985 , în prezent are 120 de paturi şi are arondate 10 comune. Datoriile se ridică la 580 de mii de lei dintre care mai mult de jumătate sunt arierate. Spitalul funcţionează cu 7 medici titulari şi şase rezidenţi şi 80 de cadre medii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.