0

Douasprezece comune din judeţ au cheltuit în trei ani zeci de miliarde de lei pe programul de dezvoltare a unor baze sportive în mediul rural, până la acest moment nefiind finalizată nicio astfel de bază.

Lansat de Guvernul Romăniei prin Cancelaria Primului Ministru, în 2008, programul îşi propunea să finanţeze un număr de 500 de astfel de baze sportive în mediul rural, cu 560.000 lei, fiecare, diferenţa de bani, de la caz la caz, urmând a fi suportată de comunitatea locală. Primăriile puteau opta pentru unul dintre cele două tipuri de baze sportive, ale căror proiecte tip au fost impuse de finanţator: stadion comunal sau teren multifuncţional, ambele variante incluzând vestiare, toalete şi loc de parcare. În plus, baza sportivă multifuncţională (concepută pe gazon sintetic, cu multiple marcaje) includea şi instalaţie de nocturnă.

Studiile de fezabilitate plătite din bugetele primăriilor     

Primarii comunelor Brădeanu, Balta Albă, Buda, Căneşti, Cislău, Movila Banului, Merei, Mihăileşti, Tisău, Siriu, Pătârlagele şi Puieşti au aplicat în cadrul acestui program. Primul pas a fost întocmirea studiilor de fezabilitate, care au costat între 20.000 şi 25.000 de lei fiecare, costurile fiind suportate de fiecare primărie din bugetul propriu. În privinţa acestor studii, la Buzău a existat o particularitate, în sensul că toţi primarii PSD au primit sarcină de la preşedintele partidului la acea dată, Ion Vasile, să le realizeze cu fosta sa consilieră de pe vremea când era Prefect, Diana Nemeş.

Bani cu „pipeta” de la Guvern

A urmat întocmirea caietelor de sarcini şi organizarea licitaţiilor. Văzând că banii întârzie să apară de la Guvern, unii primari au renunţat la proiecte încă din această fază. Este cazul mai marilor comunelor Puieşti, Mihăileşti, Merei şi Brădeanu. Primarii comunelor Cislău, Căneşti, Siriu, Buda şi  al oraşului Pătârlagele au avut mai mult curaj şi au început lucrările, fiecare aflându-se acum în diferite faze de construcţie. „Am realizat peste 50 la sută din lucrare, mai precis am construit vestiarele, grupul sanitar şi am împrejmuit terenul. Am primit până acum circa 2 miliarde de lei (n. r. vechi) de la Guvern”, a declarat Dumitru Mitroiu, primarul comunei Cislău. La Căneşti şi la Pătârlagele au fost de asemenea ridicate clădirile care vor servi drept vestiare şi grupuri sanitare, în vreme ce la Buda s-a trasat doar amplasamentul.

Toţi primarii buzoieni implicaţi în acest program pun neterminarea lucrărilor pe seama lipsei banilor de la Guvern. Până în prezent primăriile din judeţ incluse în cadrul programului au primit diverse sume de bani, pe criterii pe care nu şi le explică nimeni. Dacă primăriile Pătârlagele şi Cislău au primit cele mai mari sume, câte 200.000 de lei, la Siriu au ajuns 90.000 de lei, iar la Căneşti, Tisău şi Buda – doar câte 54.000 de lei.

Pesimism în privinţa finalizării lucrărilor

Întrebaţi când vor finaliza lucrările, primarii ridică din umeri. „Când vom primi tranşele finale de bani”, răspund la unison. Nimeni nu ştie când se va întâmpla asta. „Ştim că acum nu sunt bani, am auzit o variantă că nu vom mai primi niciodată. Dacă putem să le terminăm cu bani din bugetul propriu bine, dacă nu, Dumnezeu cu mila! Problema e că nici noi nu avem”, a declarat un primar care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here