Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Administrația Națională „Apele Române” au semnat un parteneriat strategic de promovare în comun a patrimoniului hidrografic al României, cu scopul de a crește interesul pentru ecoturism și petrecerea timpului liber în natură, potrivit unui comunicat de presă transmis de Administraţia Bazinală de Apă Buzău Ialomiţa.

 

Primele două activități vor fi: o serie de mini-festivaluri în mari orașe din țară, sub titulatura “Descoperă ROWmania – concurs de vâslit cu canotca de 10+1”, și înființarea la București, pe Dâmbovița, a unui centru de informare pentru destinații de ecoturism, care va oferi inclusiv tururi de agrement cu barca pe Dâmbovița.

 

Concursurile “Descoperă ROWmania” vor începe pe 11 mai și vor culmina cu cea de a treia ediție a RowmaniaFest, Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle de la Tulcea din 30 august – 1 septembrie 2013, iar “Centrul pentru ecoturism” va fi disponibil toată vara, până în luna octombrie, la sediul Bibliotecii Naționale de pe Bd Unirii nr. 22, amplasat pe Dâmbovița. „Am avut șansa de a fi legat toată viața mea de natură, apă și competiție. Probabil că asta mă face să văd mult mai clar valoarea patrimomiului natural al României, și mă refer mai ales la ape. Nu văd de ce România n-ar deveni principala destinație de ecoturism din zonă, de turism pe ape, pentru că avem acest potențial și, mai mult decât atât, avem o școală, avem o tradiție serioasă în domeniu. Prin toate parteneriatele pe care le-am inițiat de când am început mișcarea Rowmania, eu încerc să activez această tradiție, s-o punem la treabă. Prietenii de la “Apele Române” au înțeles perfect, și mă bucur că începând azi ne ajută în eforturile noastre”, a precizat Ivan Patzaichin.

 

„Cu fiecare acțiune pe care o inițiem, căutăm să fructificăm cât mai bine patrimoniul excepțional pe care îl avem în administrare și să informăm cât mai multă lume cu privire la eforturile pe care le facem, pentru a gestiona cât mai eficient și durabil resursele de apă ale României. Am fost încântați să aflăm de inițiativa domnului Patzaichin. Acest parteneriat reprezintă o cale de a pune în valoare potențialul ecoturistic și de agrement al apelor de suprafață”. Dr. ing. Vasile Pintilie, director general al Administrației Naționale „Apele Române”.

 

Descoperă ROWmania – concurs de vâslit în canotci de 10+1 – reprezintă o serie de evenimente organizate în perioada mai – august în câteva dintre orașele străbătute de râuri sau cu deschidere la lacuri: Bucureşti, Oradea, Timişoara, Cluj-Napoca, Tîrgu-Mureș, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Buzău, Bacău, Iaşi, Constanţa, Brăila, Galați, Alba-Iulia, Arad, Călăraşi, Giurgiu, Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe. Vedetele acestor mini festivaluri pe apă sunt cele 3 canotci de 10+1 (şi care poartă numele celor 3 braţe ale Dunării – Sulina, Sfântu Gheorghe şi Chilia), iar participanţii se vor întrece într-o competiţie de vâslit – viteză. Competiţiile vor urmări descoperirea României naturale din barcă prin promovarea mișcării în aer liber. Câştigătorii din fiecare localitate vor intra în finala Descoperă Rowmania, care se va desfăşura la Tulcea, în cadrul Festivalului Internaţional al Bărcilor cu Vâsle, 31 august – 1 septembrie.

 

Centrul de Informare pentru Destinații de Ecoturism dela Biblioteca Națională va promova turismul responsabil și ecologic, precum și destinațiile de ecoturism din România, prin intervenții artistice, care vor transforma spațiul într-un loc de agrement unic în București. Publicul va putea descoperi zone naturale românești, vâslind în canotcă printre mici insulițe plutitoare ce reprezintă Delta Dunării şi Parcurile Naţionale unde există luciu de apă, trasee ecvestre sau pentru ciclism. Prin transformarea Dâmboviței, “râul uitat al Capitalei”, ca zona navigabilă, propunem revalorificarea acestui segment de râu prin adăugarea unei noi funcțiuni în oraș, cu ajutorul unei echipe de artiști, designeri și arhitecți din tânăra generație.

 

Context: În urmă cu 2 ani, Ivan Patzaichin lansa mișcarea Rowmania, prima mișcare de descoperire și promovare a traseelor pe apele din România, un proiect de antreprenoriat social și un brand dedicat, sub care se realizează proiecte pentru încurajarea turismului ecologic și a agrementului cu ambarcațiuni cu vâsle.

 

Campania Rowmania nu este doar un model de antreprenorial social care creează comunități durabile ci și un model de comunicare a valorilor naturale, care poate fi replicat și în alte arii protejate. Mișcarea este deschisă pentru iubitorii apelor și ai mișcării în aer liber, pentru căutătorii de aventură și pentru cei care iubesc și protejează natura. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here