Super ocazie:  particular vând statiune Balta Alba în judeţul Buzău. Aşa sună anunţul postat în luna septembrie pe un site de anunţuri. Contra sumei de 98 de mii de euro care poate fi negociată, oricine deţine această sumă şi este dispus să investească poate deveni proprietar de staţiune balneoclimaterică. Fotografiile expuse însă în continuarea anunţului precum şi datele oferite de actualul proprietar nu arată realitatea crudă în care se află staţiunea.

 

 

În anii de după revoluţie staţiunea balneoclimaterică Balta Albă din judeţul Buzău a fost vândută prin metoda MEBO către doi investitori care  ulterior au revândut pe bucăţi.Plaja de lângă lac a fost cumpărată de un investitor iar pavilioanele în care erau cazaţi şi trataţi turiştii, de către alte persoane. Baza cumpărată de doi bucureşteni nu a fost păzită iar  localnicii au intrat după bunul plac şi au distrus sistematic de la uşi, ferestre, băi şi căzi, până la parchet şi instalaţii de iluminat. Proprietatea care se întinde pe o suprafaţă de peste 3  hectare este năpădită de buruieni şi vegetaţie sălbatică ce a crescut în voie acoperind totul. Patrimoniul bazei se compune dintr-un conac în care funcţiona biblioteca şi recepţia, două pavilioane a câte 35 de paturi, o sală de mese, clădirile în care se făcea terapie, adică o suprafaţă construită de circa 1800 de metri pătraţi.

Autorităţile locale nu s-au implicat din cauză că proprietatea este privată. Şi-ar fi dorit însă ca staţiunea să se bucure de atenţia de odinioară, asta şi pentru că prin atragerea de turişti, sume importante de bani ar fi putut ajuta comunitatea să se dezvolte.

 

Primarul comunei Balta Albă, Georgian Calotă ne-a povestit că: “  erau perioade înainte de revoluţie când cu un an de zile trebuia să programezi un concediu în zona noastră,aveam rude la Bucureşti care îşi planificau din timp să vină aici ca să fie siguri că mai găsesc loc de cazare”.Primarul mai spune şi că a discutat cu actualii proprietari care i-au transmis că vor să vândă.

Localnicii îşi amintesc că în staţiune pe vremuri era flux mare de turişti care veneau de prin toate colţurile ţării să se trateze.

 

O localnică pe care am găsit-o în curtea bazei de tratament spune că: “ oamenii care veneau aici făceau împachetări cu nămol la rece sau la cald, am avut şi eu o doctoriţă în gazdă şi mă mai duceam la ea , era oricum lume multă, aglomeraţie, veneau oameni din toată ţara

 

Misterul pentru care staţiunea era atât de solicitată este nămolul extras din lacul Balta Albă, nămol din care doctorul Ionescu Călineşti a făcut Pell Amar-ul.

 

Medicul comunei spune că pentru a şti exact ce proprietăţi are nămolul ar trebui făcute studii îndelungate şi pe diverse categorii de afecţiuni. “ Înainte de revoluţie se tratau boli de reumatism, degenerative,  oamenilor le spun şi acum să meargă să folosească nămol şi într-adevăr după un tratament susţinut de o lună spun că nu mai au durerei aşa de mari de articulaţii” , spune medicul Dorin Tănăsescu.

 

Lacul Balta Albă a fost pomenit prima dată într-o nuvelă a lui Vasile Alecsandri care a ajuns în staţiune după ce aflase de la consulul francez din Brăila despre calităţile terapeutice ale apei.

“ Mă înaintam chiar ca o mașină printre toate acele minuni, oprindu-mă câteodată speriat în fața unor trupuri de oameni lungite goale pe marginea drumului și mânjite cu glod din cap pân-în picioare. Mi se părea că acele trupuri, culcate la soare, erau leșuri de morți, dar mă încredințai pe urmă că acei nenorociți erau pătimași ce înadins se ungeau cu glodul din balta cea mai vindecătoare.

Balta era plină de scăldători și vuia de răcnete și de râsuri.

Toți, din toate părțile, bărbați și femei, veneau de se aruncau în apă, la un loc, cu o nepăsare vrednică de timpurile cele mai nevinovate ale lumii și cu o veselie ce mă îndemnă și pe mine a lua o baie. Intrai deci în baltă și mă înaintai cale de vro două sute de pași, călcând printr-un glod negru și unsuros, în care mă cufundam până în genunchi la fieștecare pas” .

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.