4107802_3_644x461_vand-padure-si-domeniu-vanatoare-terenuriÎntr-un document prin care au dispus arestarea afaceristului buzoian Gheorghe Ceteraș, procurorii DNA redau o înregistrare ambientală făcută de Paltin Sturdza cu un ceas cu funcţie de înregistrare audio-video, găsită la perchezţiile domiciliare. Este înregistrarea unei discuţii între Gheorghe Paltin Sturdza, omul de afaceri Gheorghe Ceteraş şi avocatul buzoian Cosmin Vasile Mihail, în care Ceteraş negociază pentru a obţine 25 la sută din cele peste 40.000 de hectare de pădure pe care Sturdza urma să le obţină ilegal.

„Vasile Cosmin: Uitaţi aici. Aici spune aşa: Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare. Şeful care este la Focşani, semnătură şi ştampilă. Iar ăştia iau…şpagă, 3 euro la hectar.
Ceteraş: Mi-a cerut 5 euro. «Domle, nu discut, nu dau 5 euro /» «Dar cât ?» «Dom’le, fără 3 euro nici nu discutăm». Şi am băgat mâna în buzunar, la un local, te costă 150.000 euro, a pus ştampila pe loc şi a semnat. Să nu mai stau (neinteligibil)
Vasile Cosmin: 15.000 aţi dat.
Ceteraş: 15.000, da.
Vasile Cosmin: 15000.
Ceteraş: 15.000, da.
Vasile Cosmin: 150.000 aţi fost în partea ailaltă.

Sturdza: Pentru cât ?

Ceteraş: Pentru 5000 de hectare.

Sturdza: La 3 euro ?
Vasile Cosmin: 3 euro a fost 15.000 de euro a fost să pună numai semnătura şi ştampila.
Sturdza: Au tarife… (rîde)

Vasile Cosmin: Au tarife.
Ceteraş: Fie…unde…în 3 locuri…dumneavoastră ştiţi…bine, mai plecaţi din România… dar aici, aşa se practică…Asta, ăăsta-i sportul. Bine, acuma cum să vă spun dumneavoastră, cu PDL-ul…i-am…ne-am… dumneavoastră aţi spus că…Eu pe oamenii ăştia nu-i sufăr ! Şi eu am investit mult, vă spun sincer. In ăştia care sunt acuma. Am investit mult.
Sturdza: în PSD şi-n ăştia ?
Ceteraş: Da, am investit la greu. La greu. La greu.
Sturdza: Când e vorba de şpagă sunt toţi la fel.
Ceteraş: Bine, da’ am siguranţa că mă rezolvă. Aici e problema. A zis: «Da, du-te, fă-ţi treaba şi vino pe aici !». Şi vedem cum stau lucrurile.Dumneavoastră vă gândiţi, azi a avut loc o discuţie de principiu, vă gândiţi, aveţi telefonul meu, discutăm, dar… după luni sau marţi în colo ar trebui mers să o lase mai moale pe la Prefectură, pe la Bacău, s-o lase mai moale. «Fraţii mei, aţi făcut-o ? Las-o mai moale acum»

Sturdza: A, adică acuma sunt hămesiţi
Ceteraş: Da rău, nu aşa…parcă vrea să…domnul Sturdza (râde)
Sturdza: (râde) Hămesiţi, nu ?
Ceteraş: Da rău, nu aşa…
Sturdza: Orice ciolan…
Ceteraş: Bine, nu mai zic… (râde)
Sturdza: Orice ciolan e bun
Ceteraş: Auuoleu, dar ce bun ! Bine şi pentru dumneavoastră. Acuma eu nu supăr pe Dumnezeu, cum a spus şi domnul Cosmin şi eu am de câştigat şi dumneavoastră.
Sturdza: N-am nicio îndoială, toţi trebui să câştigăm…
Ceteraş: Toţi trebuie să câştigăm,
Sturdza: …dar am îndoielile mele, cum să spun eu…
Ceteraş: Că nu se poate rezolva. Că nu se va rezolva.
Vasile Cosmin: Nu, dar dumneavoastră…”

În continuarea discuţiei, Ceteraş îi explica lui Paltin Sturdza planul lui de a interveni la funcţionari din prefectură şi primării pentru perfectarea actelor terenului vizat în cauză:

„Sturdza: Şi asta ce înseamnă, un euro la hectar ? (râde)

Ceteraş: No no…nu mai discutăm…Dumneavoasătră îmi spuneţi: «Domle, eu nu -sunt dispus să dau 25, dau 22, dau atâta la suprafaţă» şi dumneavoastră lăsaţi pe mine toate. Şi dumneavoastră o să vă convingeţi că….Nu vă promit că până în decembrie aveţi toate terminate, îi problema cu măsurătorile, trebuie să iasă şi dacă nu ies acuma timp de o săptămână două, o lună, pe urmă din octombrie – noiembrie deja …
Vasile Cosmin: Nu se poate intra în pădure, e…
Ceteraş: …zăpadă. Trebuie să iei fiecare puiet, trebuie să iei…să delimităm.
Vasile Cosmin: Dar măsurătorile se pot face şi în două luni jumate.
Ceteraş: Se pot dacă….
Vasile Cosmin: în două luni jumate… –
Ceteraraş: îmmm…îmmm…e suprafaţa mare…
Vasile Cosmin: Se poate….
Ceteraş: îmmm…
Vasile Cosmin: Pentru că atunci măsurătorile, dânsul având … ce vă înţelegeţi, dânsul având asta, poate să forţeze. Să nu fie o jumătate de milion de euro măsurătorile, dânsul poate să dea 700.000.
Ceteraş: Mă duc şi le dau bani la băieţi…
Vasile Cosmin: …ca să grăbească toată treaba. Asta se poate
Ceteraş: La Direcţiile Silvice, da. La ocol, la ăştia: «Băi fraţii mei….»… Când am măsurătorile, discutat concret. «Vreau Prefectura titlul, fără nimic, Primăriile şi tot»…

Vasile Cosmin: Astea se obţin…

Ceteraş:… ne ocupam de atunci ca să meargă rapid. Să meargă rapid”.

Gheorghe Ceteraş şi avocatul Mihai Cosmin Vasile au fost arestaţi preventiv, fiind acuzaţi că i-au cerut lui Paltin Sturdza 10.000 de hectare de pădure, în schimbul intervenţiei pe lângă funcţionari, astfel încât Sturdza să intre mai repede în posesia a peste 43.000 de hectare de pădure.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, judecătorii Curţii de Apel Braşov au dispus arestarea preventivă a lui Gheorghe Ceteraş şi a lui Mihail Cosmin Vasile, avocat în Baroul Buzău, ambii fiind suspectaţi de trafic de influenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.