MIHAILESTI COMEMORARE .avi.Still0061

24 mai, o zi care nu va fi niciodată uitată de supraviețuitorii și familiile celor trecuți în neființă în urma exploziei de la Mihăilești a unui camion încărcat cu azotat de amoniu. Momentul a fost marcat astăzi, ca în fiecare an, printr-o slujbă de pomenire, la Mihăilești.

Unitatea de pompieri Neron Lupaşcu” din Buzău a pierdut în ziua de 24 mai 2004 un număr de şapte militari. După un an de la tragedie, în memoria lor a fost ridicat un monument din marmură chiar pe locul unde s-a creat craterul uriaş în urma exploziei. Ceremonia în sine nu a mai avut fastul și impactul parcă de altă dată. Un sobor de preoți au făcut o slujbă de pomenire a celor morți în cumplita tragedie.

Prezenți au fost și cei 3 dintre pompierii care au fost în misiune atunci când s-a produs tragedia. Au aprins lumânări în amintirea camarazilor lor la monumentul ridicat în memoria celor 7 pompieri care au murit atunci. ,,Îmi este greu să vorbesc chiar dacă rănile s-au închis, durerea rămâne. Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri. Vremea de acum este exact ca cea de acum 9 ani. Cred că este un semn.,, a declarat cu lacrimi în ochi plutonier Sorin Teșcan.

MIHAILESTI COMEMORARE .avi.Still001

Romeo Baciu, un alt pompier ce a supraviețuit dezastrului, își amintește și acum detaliile acelui coșmar: ,,Este o amintire pe care nu o o să o uit veșnic. Era ploaie, întindeam dispozitivul și în acel moment am auzit o fâsâitură puternică și a bubuit. Am văzut un nou galben de fum și atât.,,

Retrași și cu lacrimi în ochi la ceremonialul  de comemorare a victimelor exploziei de la Mihăileşti au participat astăzi şi rude atât ale pompierilor căzuţi la datorie, dar şi rude din partea localnicilor ucişi de suflul exploziei. În acea zi fatidică și-au pierdut viaţa 11 civili.
La 24 mai 2004 un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu a luat foc și a explodat lângă localitatea buzoiană Mihăilești. 18 vieți au fost spulberate de suflul exploziei care s-a resimțit la zeci de kilometri.  Printre decedaţi s-au numărat şi jurnaliştii Elena Popescu şi Ionuţ Barbu, corespondenţi ai unei televiziuni naţionale, în memoria lor fiind săpată o fântână.

13 oameni au supraviețuit catastrofei. Procesul care a durat 4 ani i-a găsit vinovați pe directorii firmelor de transport și al combinatului Doljchim. Patronii au fost condamnati la câte 3 ani de închisoare, iar firmele lor au plătit daune de sute de mii de euro familiilor victimelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here