finUrmare aplicării prevederilor HG nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi ale OUG nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii ANAF, începând cu data de 1.08.2013, activitatea fiscului din România a fost regionalizată, pe criterii de eficienţă şi performanţă sporite, constituirea celor 8 direcţii generale regionale ale finanţelor publice – printre care şi DGRFP Galaţi (foto anexat – echipa de conducere)- fiind acompaniată de apariţia a 8 direcţii teritoriale de antifraudă fiscală.
Domnul Eugen Ciorici, directorul general al DGRFP Galaţi a ţinut să facă o serie de menţiuni la acest moment aniversar:
“La un an de la reorganizare, aş încerca să definesc această perioadă – scursă de la 1 august 2013 – ca fiind una a frământărilor, căutărilor şi speranţelor. Mă refer aici la eforturile administraţiei fiscale de a aduce un suflu nou în relaţia cu partenerii sociali, relaţie bazată în special pe două coordonate esenţiale: servicii de calitate superioară oferite întregului spectru al contribuabililor şi administrarea creanţelor bugetare într-un mod eficient, prin aceasta înţelegând un tratament fiscal echitabil aplicat tuturor, cu conştientizarea necesităţii şi importanţei achitării integrale şi la termen a obligaţiilor declarate.
După un an de căutări şi ajustări procedurale pentru implementarea unei administraţii fiscale moderne care să vină în sprijinul mediului de afaceri, dar, în acelaşi timp să se constituie un adevărat scut împotriva deprecierii veniturilor bugetare, lucrurile încep să se aşeze şi să ofere rezultate. În ce măsură acestea sunt apreciate ca fiind la nivelul aşteptărilor, este atributul aparatului central al MFP si ANAF.
Aş vrea să arăt că în ceea ce priveşte activitatea DGRFP Galaţi, indicatorul principal, încasările pe primele 7 luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, a înregistrat o creştere nominală de 100,49%, în condiţiile în care costul colectării s-a diminuat până la 22.095 lei/1 milion lei venituri bugetare încasate. Totodată, în perioada 1.01-31.07 a.c., activitatea fiscului regional a cunoscut o creştere a încasărilor la bugetul general consolidat cu 140,5 mil. lei faţă de perioada similară din 2013.
Speranţele sunt legate de faptul că, bazându-ne la nivelul acestei regionale fiscale pe o echipă care îmbină elanul cu experienţa, seriosi dar şi orgolioşi în bunul sens al cuvântului, avem aproape toate ingredientele să aducem fiecare contribuţia necesară pentru realizarea prerogativelor şi îmbunătăţirea imaginii instituţiei.
Pentru toate realizările din acest an aş dori să felicit toate administraţiile judeţene şi aparatul propriu al regionalei şi sunt convins că şi în continuare vom ţine ştacheta ridicată. Aceasta şi pentru simplul motiv că această regiune, cu un volum al încasărilor pe primele 7 luni ale anului 2014 de 6.298,11 mil. lei, reprezintă a doua în structura ANAF şi are o contributie semnificativă la realizarea echilibrului macroeconomic al ţării.
O menţiune specială aş dori să aduc pentru structura vamală care, în condiţiile unui număr de personal semnificativ redus şi implicat şi în operaţiuni fără rezultate imediate şi concrete în încasări (operaţiuni de export), a realizat în luna iulie aproximativ 50% din veniturile bugetare colectate de autoritatea vamala a României şi pe a cărei contribuţie ne bazăm în continuare”.

La această dată, din componenţa DGRFP Galaţi fac parte cele 6 administraţii judeţene ale finanţelor publice din regiune (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea), acestea având – la rândul lor – în subordine 5 servicii fiscale muncipale, 14 servicii fiscale orăşeneşti şi un birou fiscal comunal, iar activitatea vamală este coordonată de la nivelul Direcţiei Regionale Vamale Galaţi, ce cuprinde 13 birouri vamale de frontieră şi 2 de interior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here