Jandarmii, poliţiştii, pompierii şi poliţiştii de frontieră le pot da amenzi celor care de astazi nu respectă legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise. Ministerul Afacerilor Interne atrage atenţia că sesizările nu reprezintă o urgenţă şi nu trebuie apelat numărul 112 pentru astfel de abateri.

Un ordin al Ministrului Afacerilor Interne stabileşte cine poate să dea sancţiuni conform noii legislaţii privind fumatul în spaţiile publice.

Astfel, pot să constate contravenţiile şi să aplice amenzile prevăzute de lege: agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române; ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române (în aeroporturi şi la punctele de trecere a frontierei); personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene; ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române.

Pe lângă faptul că nu vor fi prioritizate decât în funcţie de celelalte misiuni, reprezentanţii MAI spun şi că sesizările nu trebuie făcute la numărul de urgenţă 112, deoarece reclamaţiile privind fumatul în spaţiile publice nu sunt un pericol iminent.

Şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că va intensifica în special activităţile de prevenire.

Poliţiştii de frontieră vor putea da amenzi dacă în timpul misiunilor de supraveghere şi control la puncte de trecere ale frontierei şi pe o zonă de 30 de kilometri de la linia de frontieră spre interiorul ţării vor constata încălcări ale legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise.

Poliţia de Frontieră a identificat şi spaţii unde fumatul este permis şi a desemnat persoane din cadrul instituţiei responsabile cu respectarea legii.

Persoanele care nu respectă prevederile legii antifumat vor fi amendate cu sume între 100 lei şi 500 de lei.

Societăţile comerciale şi orice altă persoană juridică pot fi sancţionate dacă nu respectă noile prevederi care interzic fumatul în toate spaţiile publice închise, cu amendă de 5.000 lei, la prima abatere, iar la a doua abatere, cu amendă de 10.000 de lei şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea. La a treia abatere, unitatea va fi închisă şi va primi o amendă de 15.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here