Vestea despre puterile tămăduitoare ale lacului de la Balta Albă au condus la apariţia în anii 1860 – 1870, datorită formării unei societăţi româno-italiene, a unei staţiuni balneare pe actuala aşezare a satului Băile. Pentru acele vremuri, era considerată o staţiune “gigant”, ea cuprinzând mai multe edificii, precum un hotel sanatorial cu trei etaje, adăpostind în principal 200 de camere cu 400 de locuri de tratament, un cazino cu 300 de locuri, patru vile, parter şi etaj cu câte patru apartamente fiecare, un cazino pe piloni, în apă, care adăpostea 20 cabine de băi calde de nămol, sala de gimnastică şi o sală de cazino cu 100 locuri, un complex pentru încălzire – central şi o clădire administrativă.

Complexul era amplasat pe malul lacului, într-o ambianţă de vegetaţie naturală cu alei de nuci, cireşi şi salcâmi, dar şi locuri de agreement. Această staţiune balneară a funcţionat timp de 40 ani, până la începutul primului război mondial, când societatea fondatoare a abandonat-o şi datorită vitregiilor vremurilor care au urmat, acesta s-a distrus in totalitate. De atunci, încercările autorităţilor de a reface staţiunea aşa cum fusese ea realizată au fost sortite eşecului. În anii 1966 – 1967, o comisie a institutului de balneorologie de pe lângă Spitalul Brâncovenesc din Bucureşti a dispus unui colectiv format din medici, geodezi şi geologi să analizeze trecutul acestor băi, conţinutul organic al nămolului şi eficacitatea acestuia asupra sănătăţii oamenilor. Cu toate că rezultatele cercetărilor efectuate de acest colectiv erau favorabile, acestea au fost în zadar datorită autorităţilor de atunci care au sistat construirea unei noi staţiuni balneoclimaterice.

Din 2009, tratamentul cu nămolul terapeutic se poate face din nou într-un cadru organizat. Asta, după ce un investitor râmnicean a concesionat de la Apele Române plaja de la Balta Albă şi a transformat-o în mica staţiune care, pe lângă tratamentul cu nămol sapropelic şi băi în apă sărată, oferă multe alte servicii turistice. Investitorul din Râmnicu Sărat a săpat două heleştee artificiale şi, cu ajutorul unor pompe puternice, a adus apa sărată mai aproape de mal. Cazarea la Balta Albă se poate face într-o pensiune cu cinci camere, în căsuţe cu trei locuri, dar şi în corturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here