vaciAlertă în România după ce în judeţul Buzău au fost depistate mai multe cazuri de “ Boala limbii albastre ”(Bluetongue), boală care nu a evoluat pe teritoriul ţării noastre până în prezent.
Potrivit ANSVSA, în data de 21 august 2014, proprietari de bovine din judeţul Buzău au solicitat prezenţa medicului veterinar, pentru că animalele deţinute prezentau semne de boală. Cazurile au fost identificate pe raza comunelor Săruleşti, Beceni şi Bisoca.
După examinarea animalelor, medicul veterinar a constatat leziuni bucale, mamare şi podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre şi a prelevat probe de sânge de la acestea, probe care au fost trimise spre analiză laboratorului din cadrul DSVSA Buzău. În urma examenului serologic realizat, s-a constatat că probele sunt pozitive pentru Boala limbii albastre (Bluetongue). Ulterior prelevării probelor, medicul veterinar a fost solicitat şi de către alţi proprietari de bovine din zonă, pentru că animalele lor prezentau semne clinice similare, cu intensităţi şi localizări diferite. DSVSA Buzău a trimis o echipă de specialişti în zonă care a prelevat probe de sânge şi de la aceste animale. Şi aceste probe analizate au avut rezultat pozitiv pentru Boala limbii albastre. Conform procedurilor, ca urmare a suspiciunii apariţiei Bolii limbii albastre, probele de sânge prelevate au fost expediate către Laboratorul Naţional de Referinţă, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA). Aceste probe, analizate în cadrul IDSA în data de 22.08.2014, au avut rezultate pozitive pentru Boala limbii albastre.

Vom reveni cu amănunte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here