Îngrijorător este că, în 20 de comune buzoiene, apa din fântâni este singura sursă din care localnicii îşi pot lua apa pentru consum. Multe mame vin la pediatru cu copiii, disperate că nu ştiu de ce pruncii lor se învineţesc la faţă. Deşi medicii interzic consumul de apă din fântânile infectate, de cele mai multe ori mamele sunt neglijente şi continuă să le dea copiilor să bea apă din acelaşi loc. Patru bebeluşi au fost diagnosticaţi cu „boala albastră“ în urma intoxicaţiei cu nitriţi din apa cu care li s-a preparat hrana, afecţiune care poate provoca asfixierea copiilor dacă nu este descoperită la timp.
Acesta este bilanţul trist al primului semestru al acestui an, rezultat al faptului că, la ora actuală, 74 de comune din judeţul Buzău au apa de fântână cu concentraţii de nitraţi (NO3) peste nivelul maxim admis, de 50 mg/l, prevăzut de legislaţia în vigoare. Monitorizarea calităţii apei de fântână realizată prin analize efectuate la Laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău a evidenţiat faptul că la Amaru, Bălăceanu, Balta Albă, Beceni, Blăjani, Bozioru, Brădeanu, Brăeşti, Buda, C.A.Rosetti, Calvini, Căneşti, Cătina, Cernatesti, Chiliile, Chiojdu, Cilibia, Cislău, Cochirleanca, Colţi, Costeşti, Cozieni, Gălbinaşi, Gheraseni, Ghergheasa, Glodeanu-Sărat, Glodeanu-Siliştea, Gura Teghii, Largu, Lopătari, Luciu, Măgura, Mânzăleşti, Mărgăriteşti, Merei, Mihăileşti, Movila Banului, Murgeşti, Năeni, Nehoiu, Odăile, Padina, Pănătău, Pardoşi, Pârscov, Pătârlagele, Pogoanele, Racoviţeni, Ruşeţu, Săgeata, Săhăteni, Săruleşti, Scorţoasa, Scutelnici, Siriu, Smeeni, Stâlpu, Tinţeşti, Tisău, Topliceni, Ulmeni, Unguriu, Vadu-Paşii, Vâlcelele, Valea Râmnicului, Valea Salciei, Verneşti, Vintilă Vodă, Vipereşti, Zărneşti şi Ziduri, că apa este otrăvită şi plină de mizerie.
Apele de fântână trebuie monitorizate, conform prevederilor legale, cel puţin o dată pe an. Ca urmare, în semestrul I din 2013, din numărul total de 1.717 fântâni, s-au analizat chimic şi microbiologic un număr de 255, 149 dintre ele fiind necorespunzătoare (59,41 %), din cauza prezenţei nitraţilor peste limitele admise si încărcăturii bacteriene mari. În plus, s-a constatat, din nou, că dezinfecţia apei de fântână precum şi igienizarea generală a fântânilor se face ocazional, nerespectându-se prevederile legale în vigoare. Cu alte cuvinte, mai mult de jumătate din fântânile din care s-au luat probe biologice conţin apă improprie consumului, care, unor persoane cu imunitatea scăzută, copiilor sau bătrânilor, le poate provoca îmbolnăviri dintre cele mai grave. Consecintele nu s-au lăsat aşteptate nici în prima parte a acestui an.

În primul semestru al anului s-au înregistrat în judeţul Buzău patru cazuri de îmbolnăvire prin intoxicaţie acută cu nitriţi la grupa de vârstă 0-3 ani. La Vipereşti, un copil de 10 luni, în satul Stănceşti din comuna Vadu–Paşii, un altul de 1 an şi 2 luni, la Beceni un bebeluş de 3 luni, iar în localitatea Zilişteanca din comuna Poşta Câlnău, un altul de 4 luni. Copilul intoxicat poate fi salvat dacă i se administrează urgent vitamina C şi albastru de metil. De cele mai multe ori, mamele nu au aceste medicamente la îndemână, motiv pentru care trebuie să apeleze urgent la un medic. Intoxicaţia acută cu nitraţi – methemoglobinemia cianozantă infantilă sau boala albastră – este o afecţiune care face anual victime şi apare în principal din cauza folosirii, în alimentaţia copiilor din grupa de vârstă 0-3 ani, a apei de fântână cu concentraţii de nitriti peste valoarea de 0,5 mg/l şi nitraţi ce depăşesc limita de 50 mg/l, prevăzute de Legea 458/2002. Numai un sistem centralizat controlat si autorizat sanitar de aprovizionare cu apă de băut poate proteja copiii din grupa de vârstă 0-3 ani impotriva intoxicatiilor cu nitriti. Până la înlocuirea completă a sistemului de aprovizionare cu apă de băut din fântână cu sistemul centralizat, nu se poate acţiona decât prin măsuri de prevenţie care nu au întotdeuna rezultatele scontate, mai ales având în vedere că în anul 2013, potrivit DSP, în judeţul Buzău există 20 comune aprovizionate numai cu apă de fântână: Amaru, Balta Albă, Blăjani, Brăeşti, Buda, C.A.Rosetti, Cilibia, Costeşti, Florica, Largu, Mihăileşti, Odăile, Racoviţeni, Ruşetu, Săruleşti, Scorţoasa, Stâlpu, ţinteşti, Zărneşti, Ziduri.

Apă cu o concentraţie crescută de cloruri la Staţia Est
Însă nici apa de la robinet nu este potabilă în multe dintre localităţile judeţului. Constatatea au făcut-o tot reprezentanţii DSP Buzău. Aprovizionarea cu apa în sistem centralizat se realizează prin 100 instalaţii centrale, dintre care patru în Municipiul Buzău, şi câte una în Rămnicu Sărat, Nehoiu, Pătârlagele şi Pogoanele. Apa se încadrează în parametrii de potabilitate la trei instalaţii centrale municipiul Buzău şi mai puţin la Staţia de Apă Est, care extrage apa cu o concentraţie crescută de cloruri şi, de aceea, Compania de Apă Buzău a elaborat un plan de conformare care a fost avizat de către DSP. Instalaţia centrală Voetin, ce aprovizionează Municipiul Rîmnicu Sarat, trebuie dotată cu un filtru de reţinere a clorurilor în exces, iar Staţia Pogoanele cu o instalaţie de reţinere a fierului în exces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here