aldeni bunCăminul de Vârstnici şi Adulţi de la Aldeni s-ar putea închide în curând. Astăzi, 25 de asistaţi cu probleme psihice grave tranferaţi la Aldeni de Primăria Sectorului 3 a Capitalei vor fi mutaţi, urmând ca până la sfârşitul lunii, celelalte persoane să fie preluate de instituţii de pretecţie socială din Bucureşti ori să fie trimise în alte cămine. Reprezentanţii aşezământului social spun că este doar o măsură provizorie de a aduce aşezământul la un standard impus de norme europene în domeniu, însă anunţul a vine în urma scandalului răsunător iscat acum câteva luni în urma unui control realizat de Centrul de Resurse Juridice, finalizat cu o plângere penală, semnalându-se cazurile unor persoane violate, obligate să muncească, bolnavi supra¬sedaţi şi încuiaţi în camere, găzduiţi în saloane insalubre şi chiar suprasedaţi.
Dovadă a neregulilor grave de la Căminul de la Aldeni şi a lipsei de supraveghere corespunzătoare din partea personalului aşezământului social, ieri o altă asistată a fugit din cămin. Tânăra, în vârstă de 30 de ani, din Bucureşti, a fost găsită ulterior în apele părâului Slănic unde se aruncase de pe un podeţ aflat în vecinătatea aşezământului social din comuna Cernăteşti. Femeia a profitat de neatenţia personalului căminului şi a fugit. A fost zărită în albia pârâului de un bărbat care traversa podeţul şi care a sunat la 112. La faţa locului au ajuns poliţiştii şi un echipaj de ambulanţă care au găsit-o cooperantă dar cu gleznele fracturate şi plângându-se de dureri la coloană. Poliţiştii au anunţat ulterior conducerea căminului.
Tânăra, schizofrenică, ar fi fugit după ce cu o zi înainte a avut o convorbire telefonică cu mama ei. Aflase că asistaţii cu dizabilităţi care fuseseră trimişi de Primăria Sectorului 3 se vor întoarce la Bucureşti. Cum ea nu suferă de probleme psihice grave, nu s-ar fi numărat printre cele 25 de persoane. Mama ei i-a spus că nu o va lua acasă, iar fata s-a supărat. Ieri, după masa de dimeneaţă a sărit gardul căminului şi a ajuns să sară de pe pod.

Reamintim că în urmă cu două săptămâni, o altă asistată a încercat să-şi pună capăt zilelelor înghiţind mai multe cuie şi şuruburi găsite în curtea căminului. După ce I s-a acordat primul ajutor la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău, fata, în vârstă de 25 de ani, tot schizofrenică, a fost transferată la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca pentru supraveghere de specialitate.
Între timp, o altă tânără asistată a murit, probabil din cauza unor probleme la plămâni, după cum a precizat, pentru o publicaţie locală, administratorul căminului.
Recent, o tânără cu probleme psihice ar fi rămas însărcinată. Asta în timp ce mai mulţi asistaţi ar fi diagnosticaţi cu sifilis.
În urmă cu mai bine de o lună un alt asistat a fugit din cămin, fiind făsit într-o pădure din apropiere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here