Politic-sedinte-CJ-si-CLM-1627Probleme pentru 12 consilieri municipali PSD si PNL. Acestia au intrat în atenția DNA după ce au refuzat să voteze favorabil proiectul de hotărâre prin care Consiliul local Municipal s-ar fi constituit parte civilă în „Dosarul Gloria”, împotriva primarului Constantin Boșcodeală. Procurorii de la DNA Ploieşti s-au sesizat din presa buzoiană vizavi de votul împotrivă dat de aceştia la hotărârea în cauză.

Mai exact, după ce primarul Constantin Boşcodeală a fost trimis în judecată pentru un prejudiciu estimat de DNA de 48 miliarde de lei vechi, consilieri de la PDL şi PP-DD, respectiv Ciprian Ene şi Silviu Roşioru, au iniţiat în octombrie 2013 o hotarire prin care CLM Buzău urma să se constituie parte civilă în proces. Insă 9 consilieri PSD si 3 de la PNL au votat impotrivă.

Disputele legate de acest proces au început încă de la sfârșitul lunii septembrie 2013, când consilierii locali ai opoziției – Partidul Democrat Liberal și Partidului Poporului-Dan Diaconescu – au contestat propunerea de numire a unui jurist al Primăriei care să reprezinte interesele Consiliului Local Municipal în dosarul penal în care primarul Constantin Boșcodeală a fost trimis în judecată. Conform acestora, delegarea juristului Elena-Cristina Coroian în respectiva calitate reprezenta un clar conflict de interese, întrucât aceasta este nevoită să reprezinte interese șefului său direct, primarul Boșcodeală, într-un proces în care acesta din urmă are calitatea de inculpat.
Imediat după ce Direcția Națională Anticorupție a făcut public rechizitoriul întocmit pe numele primarului Boșcodeală, acesta a convocat o întrunire informală a consilierilor locali pe parcursul căreia a încercat să le aducă argumente prin care să-și susțină nevinovăția. Pe parcursul acestei întâlniri, atât el, cât și juristul Elena-Cristina Coroian, le-au adus la cunoștință că legea le premite să inițieze un proiect de hotărâre prin care municipalitatea să se constituie parte civilă în proces, pentru recuperarea prejudiciului în cazul în care primarul va fi găsit nevinovat. Ce nu le-au spus, însă, cei doi, a fost faptul că, în conformitate cu prevederile noului cod penal, acest lucru nu este opțional, ci obligatoriu.

Miercuri și joi, nouă dintre consilierii din opozitie, au mers la DNA in calitate de martori, într-un dosar deschis recent de procurorii anticorupție pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. De cercetări sunt vizați, se pare, cei 9 consilieri PSD care au votat împotriva acelui proiect – Radu Sebastian, Bârlă Fănică, Anica Mihai, Dunel Alexandru, Gubandru Aurel, Ioniţă Victor, Lambru Daniel, Mihalaşcu, Gabriel şi Musceleanu Constantin, iar din partea PNL Ionescu Constantin, Nicoara Liviu şi Olariu Vasile.

Procesul intentat de DNA primarului Constantin Boscodeală in care procurorii consideră că Primăria Buzău a fost prejudiciată cu 48 de miliarde de lei vechi, se află în acest moment pe rolul Judecatoriei Brasov.

Odată începute audierile în acest nou dosar „Gloria” ar putea fi doar o chestiune de zile până când DNA va începe urmărirea penală împotriva celor 12 consilieri social-democrați și liberali care au votat contra consituirii municipalității parte civilă în dosarul în care Constantin Boșcodeală este  judecat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata. Concret, Boscodeala este acuzat ca timp de sase ani ar fi acordat unor asociatii sportive, printre care si Fotbal Club Gloria Buzau, in mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local si le-ar fi asigurat folosinta gratuita a Complexului Sportiv Gloria Buzau.

În conformitate cu legislația în vigoare, aleșii locali răspund penal și material pentru fiecare vot pe care îl dau în ședințele în plen în care ar trebui să reprezinte interesele comunității.

Dacă primarul va câştiga acest proces, atunci consilierii nu vor avea probleme. Altfel, riscă să fie puşi la plată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here