statieServiciul de Monitorizare a calității aerului din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Buzău are în conti­nuare probleme cu echipamentele, motiv pentru care nici monitorizarea calității aerului nu se poate realiza corespunzător și nici nu se poate ști cu exactitate cât de poluat este aerul la Buzău. Problema nu este una nouă, ci trenează de ani buni, iar apelurile repetate ale reprezentanților APM Buzău către autoritățile de la centru nu au avut niciun efect. ,,Trebuie menționat faptul că o concluzie corectă asupra evoluției calității aerului în municipiul Buzău în perioada 2008-2014 nu se poate face, deoarece în ultimii doi ani și în anii anteriori o parte dintre analizoarele automate destinate acestei monitorizări au fost defecte”, precizezază directorul APM Buzău, Ionuț Apostu, în informarea către Colegiul Prefectural.

Într-un raport transmis Instituției Prefectului, și prezentat în ședința de luni a Colegiului Prefectural, se menționează că stația automată de monitorizare a calității aerului BZ-1, în primul semestru al acestui an, nu a funcționat normal din cauza lipsei fondurilor alocate pentru repararea echipamentelor defecte.

Din monitorizarea calității aerului în primele șase luni ale anului, potrivit datelor furnizate de APM Buzău reiese că pentru pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni (PM10) valorile medii zilnice ale concentrației PM10 (determinate gravimetric) în aerul înconjurător depășesc uneori valoarea limită pentru media zilnică care este 50 mg/mc (fără a persista perioade mari de timp). În fiecare an, atunci când echipamentul a funcționat, s-au înregistrat depășiri ale acestei valori limită. Chiar dacă nu a existat o captură de date corespunzătoare, se poate trage concluzia că valoarea medie anuală a concentrației PM10 (determinată gravimetric) în aerul înconjurător se apropie foarte mult de valoarea limită de 40 mg/mc. Pentru pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 2.5 microni (PM2,5). În perioada 2009-2013 valoarea medie anuală a concentrației PM2,5, (determinate gravimetric) în aerul înconjurător se situează în jurul valorii țintă de 25 mg/mc, iar în anii 2011-2013 această valoare se situează sub valoarea limită conform Legii 104/2011. În anul 2014, prelevatorul pentru PM2,5, a fost defect. De asemenea, în municipiul Buzău nivelul concentrației în aer pentru poluanții SO2, NO2, CO și O3 a rămas relativ constant, iar numărul de depășiri pentru valoarea limită a mediei zilnice pentru PM10, are tendința de scădere.

Ca urmare a determi­nărilor manuale s-au constatat depășiri ale valorilor limită pentru pulberi în suspensie PM10, în punctul amplasat în municipiul Râmnicu Sărat, în fiecare an de când s-a înființat acest punct de monitorizare (2011-1014). Și în primul semestru al anului 2014 s-au înregistrat 15 depășiri ale valorii limită pentru media zilnică la aceste poluant. În general, cauzele acestor depășiri sunt reprezentate de arderile rezidențiale pentru încălzire și preparare hrană, traficul rutier și condițiile meteo nefavorabile dispersiei.

Pentru a rezolva conform legislației existente problemele legate de calitatea aerului trebuie acționat la nivel județean realizarea tuturor măsurilor prevăzute în programul de gestiune a calității aerului pentru PM10, în zonele Buzău și Râmnicu Sărat și eventual revizuirea acestui program pentru completarea lui în vederea realizării obiectivului de a nu se mai înregistra depășiri ale valorilor limită în acest domeniu.

Totodată, reprezentanții APM Buzău susțin că sunt necesare demersuri la nivel național pentru obținerea de de fonduri în vederea punerii în funcțiune a stației automate de monitorizare a calității aerului BZ-2, din municipiul Râmnicul Sărat, realizarea de demersuri la nivel național pentru obținerea de fonduri necesare întreținerii echipamentelor de monitorizare a calității aerului și dotării cu aparatură pentru monitorizarea tuturor indicatorilor de calitate a aerului prevăzuți în legislația din acest domeniu. ,,Facem un apel către Instituția Prefectului Județului Buzău, să ne sprijine la nivel central pentru a se aloca fondurile necesare repunerii în funcțiune a echipamentelor defecte și pentru menținerea în stare de funcționare a celorlalte”, se precizează în document.

Cumpărate în 2007 cu fonduri europene, funcţionarea ambelor sisteme, din Buzău și Rm. Sărat,   crează probleme serioase APM. Staţia de la Buzău este defectă, însă cea de la Râmnicu Sărat nu a funcţionat niciodată. Potrivit proiectului de finanţare prin care au fost achiziţionate cele două staţii, de întreţinerea acestora se ocupa o firmă căreia i s-a reziliat contractul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here