Propunerea legislativă de modificare a Codului Penal în sensul introducerii pedepsei cu închisoarea de la 1 până la 3 ani pentru ofensă la adresa însemnelor României, actul normativ reglementând şi „defăimarea” emblemelor sau semnelor folosite de autorităţi ar putea fi votat astăzi în senat. Potrivit proiectului de completare a Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, este introdus un nou articol care defineşte „dispreţul” pentru însemnele României. „Prin dispreţ pentru însemnele României, pentru embleme sau semnele de care se folosesc autorităţile se înţelege: lipsa de consideraţie sau stimă, sentiment prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenţie şi defăimare”, se arată în raportul Comisiei juridice, sesizate în fond.

Ofensa adusă însemnelor naţionale este definită ca „fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României” şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 3 ani, se mai precizează în proiect.

De asemenea, „fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani”.

Proiectul a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ şi va fi spus votului final în plenul Senatului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here