sf alexandru
Duminică trebuie sa le spunem „La multi ani!” tuturor celor care poarta numele de Alexandru sau Alexandra. Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Alexandru, „Protectorul omenirii”, un personaj de seama al primului sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325.

Potrivit site-ului crestinortodox.ro, Alexandru si Alexandra sunt prenume vechi, cu o larga raspandire nu numai in Europa, ci si in alte regiuni ale lumii. Numele a devenit popular in special datorita regelui Alexandru al III-lea al Macedoniei (336-323 i.H.), supranumit cel Mare. La moartea sa, la numai 33 de ani, Alexandru Macedon era stapanul celui mai mare imperiu cucerit vreodata, care se intindea din Grecia pana in India.

Marele Ierarh Alexandru a fost episcop al Alexandriei din anul 313 si a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde a combatut erezia lui Arie, unul dintre cei mai mari adversari ai crestinismuli. Sfantul Ierarh Alexandru a trecut la cele vesnice in anul 328.

Etimologic, numele provine de la vechiul nume persan Aleksandros, care ar fi compus din verbul grecesc alexo – a apara, a proteja – si andros, forma de genitiv a substantivului aner – barbat, om. Asadar, semnificatia numelui Alexandru ar fi „care ii apara pe oameni”.

Alexandru este un nume care creeaza individualitate, independenta, incredere in sine, initiativa, inclinatie catre activitatile fizice. Cei care poarta acest nume sunt dominanti si putini reusesc sa le accepte maniera lor argumentativa. Mai mult, persoanele care se numesc Alexandru sau Alexandra au un simt ascutit al afacerilor, calitati de manager si o ambitie puternica de a ajunge in functii de conducere.

Derivate de la prenumele Alexandru/Alexandra sunt Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda, Sandel, Sanducu, Ducu, Dutu, Sasa, Alessandra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here