Fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Graţiela Iordache, fosta candidată la un fotoliu de deputat al Buzăului într-un colegiu din Buzău, a fost achitată, marţi, de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care era acuzată de evaziune fiscală, prejudiciul în acest caz fiind de 44 de milioane de euro, susţin procurorii, potrivit Realitatea.net. Graţiela Iordache şi foştii şefi ai societăţii Galaxy Tobacco, Vasile Duţă şi Celestini Antonello, au mai fost achitaţi şi de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Aceştia au fost trimişi în judecată, în luna decembrie a anului 2010, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Potrivit anchetatorilor, în perioada noiembrie 2007- aprilie 2009, S.C. GALAXY TOBACCO S.A. a emis şi pus în executare două contracte având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra cantităţilor de 231,7 tone şi de 871,2 tone tutun brut către firma italiană SC CTS SRL. Transferul a fost efectuat din depozite neautorizate ca antrepozit fiscal (Zimnicea, Bucureşti,Tg.Jiu ş.a.), cu încălcarea dispoziţiilor legale privind antrepozitul fiscal şi fără a avea autorizaţie de comercializare. Emiterea şi executarea celor două contracte a avut ca scop ascunderea bunului şi a sursei impozabile şi taxabile şi, pe cale de consecinţă, neachitarea obligaţiilor fiscale către stat.

„Pentru a se sustrage obligaţiilor legale de achitare a accizelor şi taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de tutun brut sau tutun parţial prelucrat, inculpaţii Duţă Vasile şi Celestini Antonello, reprezentanţi ai firmei SC GALAXY TOBACCO SA au conceput, succesiv, un ansamblu de manopere frauduloase, menite a ascunde sursa taxabilă reprezentată de livrarea a aproximativ 1.000 tone de tutun, în favoarea firmei italiene CTS SRL”, se arată în probatoriul strâns de procurori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here