128958input_file0071524Una dintre cele mai renumite icoane din țară  ajunge astăzi la Rm. Sarat. Este vorba despre Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Dălhăuți, din judetul Vrancea. Pentru că Maica Domnului este ocrotitoarea Ramnicului, icoana acesteia va fi purtata prin centrul orasului de un sobor de preoti.Procesiunea la care sunt asteptati sa participe mii de credinciosi va incepe la ora 17.00, la biserica Adormirea Maicii Domnului, din apropierea pietei. Icoana Maicii Domnului de la Dalhauti va ajunge pe strazile Constantin Brancoveanu, Mihai Eminescu, Principele Ferdinand, apoi va fi adusa din nou la biserica Adormirea Maicii Domnului.

Istoria acestei Sfinte Icoane (dupa traditie, fiind una dintre cele sapte icoane zugravite de Sfantul Evanghelist Luca) este greu de stabilit. Se spune ca staretul acestei sihastrii, Anufie monahul, mergand in pelerinaj la Locurile Sfinte, a primit de la episcopul Ierusalimului o Icoana a Maicii Domnului pentru a o aduce in Tara Romaneasca.

La intoarcere, Anufie monahul, apropiindu-se de Constantinopol, a fost prins de turci, care l-au pradat, batjocorind Icoana prin lovirea cu iataganul in chipul Pruncului Iisus si al Maicii Domnului, dupa care au aruncat-o in podul unui grajd de cai. Noaptea insa, grajdul a inceput a vui, caii s-au omorat intre ei, iar ingrijitorii care s-au incumetat sa intre la animale au fost omorati. Desi condamnat la moarte, Anufie a reusit sa scape cu viata, fiind salvat de un ienicer valah. Se intoarce in tara trist ca a pierdut Sfanta Icoana, iar mahnirea sa sporeste primind vestea ca turcii ii omorasera si parintii.

La scurt timp dupa aceasta, aflandu-se pe malul Marii Negre in cautarea unui loc unde sa-si aline suferinta, vede in larg o lumina puternica ce parea ca se apropie de tarm. Intorcandu-se a doua zi, fu uimit sa vada plutind pe apa Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Vaslind cu barca pana la locul acela, a luat Icoana si a adus-o la tarm. A observat ca pe fata Maicii Domnului si a Pruncului Iisus turcii lovisera cu iataganele, iar marginile zgarieturilor se astupasera ca o rana in carne vie. Se observa si astazi aceste rani cicatrizate pe chipul Pruncului Iisus si al Maicii Domnului.

Anufie aduce Icoana facatoare de minuni la casa parinteasca, apoi, impreuna cu fratele sau, decide sa vanda tot ce mai aveau si sa mearga cu nepretuitul odor la Schitul Dalhauti. Aici, cei doi au pus temelia bisericii cu hramul Izvorul Tamaduirii, construita intre anii 1461-1468.

Si astazi, asezata in biserica, Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului este deosebit de frumoasa, remarcandu-se printre celelalte icoane din tara prin unicitatea ei: Maica Domnului tine Pruncul in partea dreapta si capul ei este aplecat foarte mult asupra Fiului, cu duiosie, iar chipul Fecioarei Maria revarsa o lumina dumnezeiasca. Putine sfinte icoane ale Maicii Domnului din tara noastra inspira atata evlavie si inaltare sufleteasca.

Intre anii 1979-1990, Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului a fost transferata fortat la Muzeul de la Posada, apoi la Muzeul de Arta din Bucuresti, pierzandu-i-se urma. Cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Episcop Epifanie al Buzaului si Vrancei si prin straduinta maicii starete de atunci, Emilia Focsa, Icoana a fost readusa la Manastirea Dalhauti, fiind asezata in sfanta biserica spre bucuria, mangaierea si ajutorul celor care, cu evlavie si cu dreapta credinta, se inchina inaintea ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here