Directorii ar urma să fie numiţi direct de către consiliul de conducere al şcolii, iar concursurile de ocupare a posturilor didactice s-ar organiza în cadrul unităţii de învăţământ, este doar una dintre prevederile legii iniţiate de un deputat indepenedent încă din 2015.   Propunerea legislativă prevede desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi preluarea atribuţiilor acestora de către Ministerul Educaţiei, respectiv Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, prin înfiinţarea unui departament pentru inspecţie şcolară, şi de autorităţile administraţiei publice locale, prin înfiinţarea unui compartiment de specialitate în cadrul aparatului primarului sau al consiliului judeţean.

Comisiile de învăţământ şi de administraţie publică din Camera Deputaţilor au dat raport de respingere, însă, la votul din plen, din decembrie 2015,  nu a fost întrunita majoritatea calificată pentru respingere. Proiectul nu a mai ajuns însă pe masa plenului a doua oară, având termen de dezbatere şi vot final data de 4 februarie 2016. Astfel, proiectul a fost adoptat tacit şi va merge la Senat. Pentru a intra in vigoare, propunerea de desfiintare a inspectoratelor scolare are nevoie de votul senatorilor.

Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor a atras atenţia că eliminarea inspectoratelor ar duce la blocaje în structura şi funcţionarea sistemului, iar transferul atribuţiilor acestora către autorităţile locale va crea probleme în ceea ce priveşte principiul autonomiei locale.  Ministrul Educaţiei Naţionale Adrian Curaj a declarat joi, la Oradea, că a dat aviz negativ proiectului de lege privind desfiinţarea inspectoratelor şcolare.   „Poziţia Ministerului Educaţiei a fost ‘Nu’. Am dat aviz negativ iniţiativei, foarte clar. Nu, adică să nu se desfiinţeze. Şi voi face tot ce ţine de mine ca acest ‘nu’ să îl susţin şi îl voi susţine astfel încât să îşi facă efectul”, a spus, într-o conferinţă de presă, Adrian Curaj, Ministrul Educaţiei a motivat acest aviz negativ afirmând că, în opinia sa, ‘descentralizarea este esenţială’ şi că ‘prea multă centralizare nu este potrivită’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here