cort caniculaZiua de astăzi se anunță a fi cea mai toridă din acest an. Ca urmare a informării meteorologice de caniculă, valabilă în perioada 12-14 august, Ministerul Sănătății a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) și serviciilor de urgență prespitalicești activarea planurilor de măsuri speciale în aceste cazuri. De asemenea, s-au dispus verificări ale condițiilor igienico-sanitare, de cazare și alimentație din unitățile cu profil alimentar.
Ministerul Sănătății solicită serviciilor de ambulanță alertarea echipajelor și suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creștere, se arată într-un comunicat al ministerului. De asemenea, Ministerul Sănătății cere intensificarea acțiunilor de colaborare a direcțiilor de sănătate publică cu autoritățile administrației publice locale în stabilirea locurilor de amplasare a punctelor de acordare a asistenței medicale de urgență și distribuire a apei potabile, stabilirea modului de informare-colaborare în vederea operativității acestei activități în perioadele de caniculă.
DSP-urile trebuie să verifice condițiile de asigurare a asistenței medicale în unitățile sanitare, asigurarea stocurilor de medicamente de urgență, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcționalitatea generatoarelor de rezervă, asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităților sanitare.
“Se vor verifica condițiile igienico—sanitare, de cazare și alimentație din unitățile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea și comercializarea produselor alimentare)” susține Ministerul Sănătății, care adaugă că va fi vizat și controlul medical periodic al persoanelor angajate în aceste unități.
Mai mult, în perioada sezonului cald (august-septembrie), vor fi efectuate controale în toate unităţile cu blocuri alimentare, însă aceste acţiuni vor fi în primul rând informative, de susţinere a agentului economic pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii normale.
Vor fi verificate activităţile din pensiuni, restaurante, terase, hoteluri, magazine alimentare, depozite alimentare.
În ceea ce privește populația, Ministerul Sănătății recomandă să fie urmate sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18.
Conform comunicatului, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 — 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 — 20 de minute.
Medicii sfătuiesc să se consume, în fiecare zi, cât mai multe fructe și legume proaspete, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. Potrivit acestora, o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.
În această perioadă, medicii recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.
Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Aerul condiționat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise.
Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.
În cazul copiilor aflați în tabără, medicii recomandă ca alimentele să respecte riguros normele de igienă și să fie proaspete, iar însoțitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei, copiii vor fi supravegheați, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră.
De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoțitorului.
De asemenea, Ministerul Sănătății recomandă agenților economici să își readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi ridicate, astfel încât să protejeze sănătatea angajaților.
Aceștia au obligația de a asigura apa, câte 2-4 litri/ persoană/ schimb, și de a asigura echipamentul individual de protecție și dușuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here