Ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, a pierdut definitiv procesul în care a contestat raportul întocmit de Agenția Națională de Integritate prin care a fost declarată în anul 2014 în conflict de interese, însă aceasta explică faptul că are o decizie de clasare dată de procurori.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, ca nefondat, recursul declarat de Adriana Petcu, fiind menținută o decizie a Curții de Apel București din aprilie 2015.

Adriana Petcu susține însă că nu se află în conflict de interese, deoarece are o decizie de clasare dată de procurori.

În decembrie 2014, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, după ce a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală de către Adriana Petcu, la acea vreme director la Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița, județul Buzău. Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău a declinat dosarul la Parchetul Curții de Apel Ploiești, care a clasat cauza în anul 2015.

Între timp, Adriana Petcu a contestat în instanța de contencios raportul ANI, dar a pierdut procesul atât la Curtea de Apel București, cât și la Înalta Curte de Casație și Justiție. Procesul pe care l-a deschis a rămas însă fără obiect, deoarece avea o decizie de clasare de la Parchet.

„Justiția a decis, cu caracter definitiv, că acuzațiile formulate de către ANI împotriva subsemnatei sunt profund neîntemeiate. În concret, prin Raportul de evaluare emis în anul 2014, ANI a dispus sesizarea organelor de cercetare penală în vederea efectuării de verificări privind existența unei posibile stări de conflict de interese în care m-aș fi aflat în perioada când ocupam funcția de director în Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița. Urmare a verificărilor efectuate, la data de 17.09.2015, Ministerul Public a dispus clasarea cauzei, constatând că acuzațiile ANI sunt profund nesusținute și lipsite de adevăr. Această decizie are caracter definitiv”, declară Adriana Petcu, într-un comunicat transmis vineri.

Adriana Petcu susține că, înainte de decizia Parchetului, a promovat la Curtea de Apel București și o acțiune administrativă împotriva raportului de evaluare al ANI, iar această instanță a constatat inadmisibilitatea acțiunii promovate, motivat de faptul că „prin raportul de evaluare încheiat la data de 8 decembrie 2014 nu se constată existența unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.

„Prin decizia de ieri, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut soluția Curții de Apel București. Astfel, instanța statuează faptul că Raportul de evaluare contestat reprezintă un simplu act de sesizare a organelor penale, fără a constata nicio încălcare a legislației administrative în materia conflictelor de interese. Având în vedere soluția de clasare definitivă, pronunțată de către organele de cercetare penală și raportat la soluția ÎCCJ care statuează lipsa oricărei încălcări a legislației administrative, s-a concluzionat că orice suspiciune privind vreo culpă de încălcare a legislației penale și administrative a fost înlăturată în mod expres și definitiv de către instanța de judecată, respectiv de către Ministerul Public. În concluzie, ÎCCJ a respins acțiunea mea, aceea de anulare a raportului ANI, pentru că acel raport este, în fapt, o simplă sesizare către Parchet, sesizare desființată prin decizia Ministerului Public din 2015. Cu alte cuvinte, solicitarea mea, formulată înainte de decizia Ministerului Public, nu mai avea obiect”, mai spune Adriana Petcu.

În decembrie 2014, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală de către Adriana Petcu, la acea vreme director la Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița, județul Buzău.

”În exercițiul funcției de director, Petcu Adriana a semnat o adresă transmisă Administrației Naționale ‘Apele Române’ (ANAR), prin care s-a propus includerea sa în componența grupului de lucru al Proiectului ‘Sigma for Water — Identificarea problemelor și măsurilor necesare în vederea analizei posibilității de refacere a zonei umede la confluența râului Călmățui cu fluviul Dunărea’, în baza căreia persoana evaluată a fost încadrată în funcția de project officer în cadrul proiectului. Pe perioada de implementare a proiectului, Petcu Adriana a obținut venituri în sumă 27.086 lei”, preciza atunci ANI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here