IMG 9566

Asociaţia ,,Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual” continuă colaborarea instituțională cu autoritățile publice pentru inițierea în limbajul mimico-gestual ai unor reprezentanți ai departamentelor care lucrează cu publicul, asigurând, la nevoie, asistență pentru comunicarea cu persoanele surdo-mute. Asistența vizează atât dialogul în limbajul mimico-gestual cât și sprijinirea celor care au terminat primul curs de profil organizat de către asociația buzoiană. De altfel, în urma modulului de formare profesională la care au paticipat funcționari din mai multe unități publice, miercuri, la orele 10,00 la Sala Consiliului Local din cadrul Palatului Comunal, se va acorda diploma reprezentantului Primăriei Municipiului Buzău, care a participat in perioada 24.02.2013-30.06.2013 la programul de specializare pentru ocupaţia interpret în limbaj mimico-gestual (studii superioare). Totodată se va bifa și o premieră întrucât din datele centralizate până în prezent, Primăria Municipiului Buzău este prima instituţie publică din țară care are interpret  în limbajul mimico-gestual. Am încercat să venim în sprijinul reprezentanțiilor instituțiilor publice locale să să ne asigurăm de respectarea cadrului legal. Conform Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap –articolul 69 –se prevede ca la relații cu publicul să existe o persoană care să poată comunica cu surzii în limbajul mimico-gestual. Așadar , era nevoie de urmarea unor cursuri specializate pe care Asociaţia ,,Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual” a început să le organizeze la Buzău pentru funcționarii din toată țara. Ne bucurăm că la prima serie a participat o persoană de la Primăria Buzău care a căpătat competențele necesare și a absolvit examenul cu notă mare. Mai important este că, alături de ceilalți cursanţi, a înțeles că limbajul mimico-gestual se învață direct din relația cu persoanele cu handicap și mai puțin din teorie sau manuale”, a declarat Ionica Tarău, coordonatorul cursului de pregătire.

Cu această ocazie, la Sala Consiliului, va avea loc și un dialog social între intrepretul din cadrul Primăriei și un  grup de tineri cu deficiențe de auz.

În toamnă este programată începerea unui nou curs, fiind deja mai multe solicitări din partea instituțiilor publice. Se va veni astfel în sprijinul persoanelor surdo-mute care reclamă că au probleme în relaționarea cu mediul medical, la nivelul instanțelor, în comunicarea cu oamenii legii precum și în contactul cu reprezentanții din direcțiile de stat.

”Dacă nimeni nu se autosesizeză, tragem un semnal de alarmă și trăim cu speranța că România este o țară europeană unde persoana cu handicap poate avea la relații cu publicul măcar acces informațional și comunicațional de specialitate , așa cum spune legislația din țară, cât și cea de pe plan european” , a mai afirmat Ionica Tarău.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here