Constantin Boscodeala

Condamnare șoc! Primarul Buzăului, Constantin Boșcodeală, a fost condamnat de magistrații de la Judecătoria Brașov la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Gloria. Instanţa l-a condamnat pentru două infracţiuni de abuz în serviciu şi l-a achitat pentru cea de-a treia infracţiune pentru care a fost trimis în judecată de DNA.
Decizia nu este însă definitivă și poate fi atacată de apărătorii lui Boșcodeală.

In rechizitoriul intocmit, procurorii DNA au retinut urmatoarele:
In cursul anilor 2002 – 2008, inculpatul Boscodeala Constantin Octavian, in calitate de primar al municipiului Buzau, a acordat unor asociatii sportive, persoane juridice non profit, in mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local si le-a asigurat folosinta gratuita a Complexului Sportiv Gloria Buzau.
Beneficiarii finali ai acestor sume si al dreptului de a folosi complexul sportiv sunt societati comerciale aflate in diverse raporturi juridice cu asociatiile sportive.
Concret, in cursul anului 2008, prin incalcarea atributiilor de serviciu pe care le avea in calitate de ordonator principal de credite, inculpatul Boscodeala Constantin Octavian a dispus, in mod nelegal, plata sumei de 1.633.496,32 lei catre ASOCIATIA SPORTIVA FOTBAL CLUB GLORIA BUZAU (denumita in continuare „Asociatia sportiva”) cu titlu de finantare nerambursabila – din care suma de 279.496,32 lei reprezinta plati directe efectuate catre REGIA AUTONOMA MUNICIPALA (R.A.M.) BUZAU (unitate din subordinea Consiliului local Buzau, la care Asociatia sportiva avea debite restante).
De aceasta suma de bani a beneficiat, in mod indirect, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. Buzau (agent economic privat la care primarul era actionar, in calitate de persoana fizica), firma cu care Asociatia sportiva avea incheiat un protocol conform caruia se obliga, contrar legii, sa sustina activitatea sportiva a societatii comerciale cu sumele primite de la bugetul local. De asemenea, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. Buzau fusese obligata, prin hotarare judecatoreasca, la plata debitelor restante catre R.A.M. Buzau, in solidar cu Asociatia sportiva (suma de 279.496,32 lei mentionata mai sus).
In aceasta modalitate, bugetul local al municipiului Buzau a fost prejudiciat cu suma de 1.633.496,32 lei.
De asemenea, la data de 19 mai 2006, fara a exista o hotarare a Consiliului Local al Municipiului Buzau, inculpatul Boscodeala Constantin Octavian a acordat direct, in folosinta gratuita, o parte a Complexului Sportiv Gloria, obiectiv aflat in proprietatea publica a municipiului Buzau, Asocierii in participatiune formate din Asociatia Sportiva „Vointa Buzau” si S.C. Monte Cris S.R.L. Buzau, bugetul local fiind prejudiciat cu suma de 2.675.555,22 lei, reprezentand veniturile nerealizate in perioada 1 ianuarie 2008 – 31 octombrie 2009.
In plus, incepand cu anul 2002, cand Complexul Sportiv Gloria a intrat in proprietatea publica a municipiului Buzau, primarul Boscodeala Constantin Octavian a asigurat nelegal folosinta gratuita a stadionului de fotbal ASOCIATIEI SPORTIVE FOTBAL CLUB GLORIA BUZAU si, prin intermediul acesteia, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. In acest mod, bugetul local a fost prejudiciat cu suma de 587.942,55 lei, reprezentand veniturile nerealizate din exploatarea bunului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here