scrisoare_medicala.ordinul_340_2

De la 1 iunie, buzoienii vor primi scrisoare medicală pentru doctorul de familie atât la externarea din spital cât şi în urma consultaţiilor de care a beneficiat în ambulatoriul aflat în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate. În timp ce doctorii din spitale şi din policlinici vor fi obligaţi să elibereze astfel de documente de informare a medicului de familie cu privire la problemele de sănătate identificate şi pentru care se face recomandare de tratament, specialiştii din privat care nu au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate nu vor avea voie să elibereze acest tip de scrisoare. Cert este că medicii de familie vor fi sancţionaţi dacă vor transcrie reţete pe baza unor scrisori medicale, evident, nevalidate, venite din partea unor specialişti care nu au contract cu CAS.

Colegiul Medicilor vrea să ceară o perioadă de graţie de şase luni pentru implementarea scrisorii medicale, timp în care cei care au rămas cu vechile obiceiuri, “ale petecului de hârtie”, să nu fie sancţionaţi. De asemenea, medicii care lucrează în mediul privat şi nu au contract cu Casa să fie informaţi că nu pot elibera scrisori medicale către medicii de familie, iar spitalele şi ambulatoriile de specialitate trebuie să fie informate că dacă nu bifează rubrica respectivă, cu “eliberaţi scrisoare medical” sau “reţetă”, nu va fi validat serviciul medical.
Aceste reglementări din sănătate au apărut din cauza faptului că unii medici de la spital nu le eliberau scrisoarea medicală pacienților, acel formular tip, ci o hârtie scrisă de mână care nu este validă.

Tot de la 1 iunie, când intră în vigoare pachetul de bază, buzoienii nu vor mai fi ţinuţi internaţi cu zilele decât  în cazuri extreme, când bolile de care suferă nu pot fi diagnosticate şi aduse într-un stadiu tratabil în ambulatoriu, în cadrul spitalizării de zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here