Politic-sedinte-CJ-si-CLM-1627
Consilierii locali municipali sunt chemați în ședință săptămâna viitoare, mai exact în data de 9 noiembrie, la ora 13.00. Proiectul ordinei de zi al şedinţei extraordinare cuprinde un singur punct, respectiv proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de maximum 25.000.000 lei, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2015 pentru stabilirea unor măsuri financiare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

”Se convoacă Consiliul Local al Municipiului Buzău în şedinţă extraordinară pentru luni, 09 noiembrie 2015, ora 13,00, şedinţă care va avea loc în sediul Consiliului Local al Municipiului Buzău, situat în municipiul Buzău, strada Unirii nr. 163, în Palatul Comunal, etaj 1, sala 24.

Proiectul ordinei de zi al şedinţei extraordinare cuprinde un singur punct, respectiv proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de maximum 25.000.000 lei, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2015 pentru stabilirea unor măsuri financiare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Secretarul municipiului Buzău va asigura aducerea la cunoştinţă publică a prevederilor prezentei dispoziţii”, apare pe site-ul Consiliului Local Municipal.

Împrumutul vine după ce premierul demisionar Victor Ponta declara în 23 octombrie că primăriile care au nevoie de ajutor de încălzire pentru perioada de iarnă se pot împrumuta, în condiţii avantajoase, de la Trezorerie în limita a 700 milioane lei, subliniind că administraţiile locale trebuie să-şi modernizeze sistemele de încălzire.

„În ceea ce priveşte încălzirea marilor oraşe: am aprobat prin Ordonanţa de rectificare un plafon de 700 de milioane de lei, în care acele primării, consilii locale care au nevoie de ajutor pentru a trece perioada de iarnă pot să se împrumute din Trezorerie, în condiţii avantajoase. Însă mesajul este unul destul de clar: nu mai vreau să mai dăm pur şi simplu bani din buget pentru un oraş, pentru altul, ci, practic, să obligăm fiecare administraţie să facă ceea ce multe oraşe deja au reuşit şi anume să-şi modernizeze sistemul de încălzire, în aşa fel încât acesta să devină sustenabil”, declara premierul Victor Ponta.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, unităţile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2015, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului, în limita sumei de 700 milioane lei, în principal pentru finanţarea fără sincope a cheltuielilor necesare pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece. Împrumuturile pot viza, de asemenea, proiectele derulate de unităţile administrativ-teritoriale în cadrul programelor europene (cu finanţare din fonduri externe nerambursabile) sau a celor guvernamentale. Este vorba despre asigurarea sumelor pentru prefinanţarea şi/sau cofinanţarea proiectelor, respectiv pentru finanţarea corecţiilor financiare aplicate acestora.

Actul normativ prevede, pentru fiecare tip de împrumut în parte, perioada de rambursare şi posibilitatea rambursării anticipate, integrală sau parţială. Aceste împrumuturi se acordă cu o dobândă ROBOR la 3 luni, comunicată de BNR în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, plus o marjă de 3,00 puncte procentuale şi care rămâne fixă pe toată durata împrumutului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here