canicula00În ultimele zile, ju­deţul nostru a fost vizat de atenționările de cani­cu­lei, însă buzoienii n-au căzut încă pradă temperaturilor extreme.Chiar şi aşa, medicii ne recomandă să fim extrem de prudenţi şi să evităm, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.
În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide(între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fie­care 15 – 20 de minute.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proas­pete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoa­rece acestea conţin o mare cantitate de apă.
O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. De asemenea, nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) de­oa­rece acesta favorizează des­hi­dratarea şi diminuează capa­- citatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răco­ritoare carbogazoase) deoa­rece acestea sunt diuretice.
Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura am­bientală.
Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să fo­lo­sim o ţinută adec­va­tă: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Evitaţi ac­tivităţile în exterior care ne­cesită un consum mare de energie (sport, gră­dinarit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cu­noş­tinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here