Venitul minim garantat, alocațiile pentru susținerea familiilor sărace și ajutoarele pentru încălzire, cele trei tipuri majore de programe de asistenţă socială care se aplică acum, vor fi unificate într-un singur act normativ, care se referă la venitul minim de incluziune. Primul tip de sprijin din partea statului, denumit ajutor de incluziune, presupune o alocaţie fixă care se va acorda persoanelor sau familiilor care au un venit ajustat pe mediu de familie de până la 260 de lei. Statul va plăti, sub formă de ajutor de incluziune, diferenţa dintre cei 260 de lei pe membru de familie şi venitul realizat de familia respectivă, în fiecare lună.

Al doilea tip de ajutor din partea statului se referă la sprijinul acordat familiilor cu copii. Pentru familiile cu venit net lunar ajustat de până la 260 de lei, pentru fiecare copil se vor primi câte 107 lei (maximum 428 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii). Pentru venituri cuprinse între 260 şi 600 de lei, ajutorul scade la 85 de lei pentru fiecare copil, adică maximum 340 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii. Condiţia este ca, dacă sunt de vârstă şcolară, copiii să mearg la şcoală, în caz contrar ajutorul se va reduce proporţional cu numărul de absenţe.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se va acorda diferenţiat, în funcţie de tipul de combustibil utilizat: energie termică livrată în sistem centralizat, gaze, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri. Se califică aici familiile care au venit net ajustat de până la 600 de lei pe lună. În medie, cei care se încălzesc cu lemne vor primi câte 64 de lei pe lună, în perioada rece, cei care se încălzesc cu gaze 182 de lei pe lună, cei care folosesc energia electrică 156 de lei, iar cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice 178 de lei. Sumele sunt unele medii, fiecare beneficiar urmând să fie ajutat în funcţie de venit şi de preţul energiei din zona sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.