bebeRata natalităţii în județul Buzău este în continuă scădere. Institutul Național de Statistică (INS) arată că în judeţul nostru se nasc între 1.600 și 1.700 de bebeluși la fiecare 1000 de femei. Cauzele acestui fenomen nu sunt legate de situația economică, ci de legalizarea avortului, de după 1989.
Situația aceasta este extinsă la nivel național. După ‘89 s-au născut din ce în ce mai puțini copii în România. Conform INS, dacă se va continua în ritmul acesta, populația țării va ajunge la 14 mi­lioane de locuitori. Comparativ cu alte județe, Buzăul are o rată a natalității ridicată. Un fapt curios, natalitatea este mai mare în județele în care ponderea femeilor este mai mică. Cei mai puțini copii se nasc în județele București, Cluj, Arad și Timiș. Aici sunt sub 1.500 de născuți vii la 1000 de femei. Situația economică a acestor județe este una bună, iar nivelul de educație este mai ridicat față de altele din țară.
Cele mai multe nașteri au loc în județele Vaslui, Bistrița,Harghita și Iași, susțin cei de la INS. Cu peste 1.700 de nou-născuți la 1000 de femei, aici persoanele de sex feminin sunt mai puține la număr. În plus, în aceste județe sunt mai puține femei cu studii superioare, iar rata analfabetismului este una mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here