Universitatea de Vară Râmnicu Sărat, desfăşurată în perioada 19-25 august 2018, este prima de acest fel din România destinată studierii sistemului represiv comunist. Participanţii vor avea oportunitatea de a se implica în dezbateri şi de a asista la prelegeri susţinute de reprezentanţi ai IICCMER, istorici şi cercetători în domeniul comunismului şi post-comunismului românesc şi est-european.

În deschiderea universităţii vor lua cuvântul Radu Preda, preşedinte executiv, IICCMER, Sorin Valentin Cîrjan, primarul oraşului Râmnicu-Sărat, Ilinca Iordache, coordonator de program, Biroul pentru România al Fundaţiei Konrad Adenauer, MariusNeculae, director al Muzeului Municipal.

După discursurile de inaugurare, publicul este invitat să asiste la prelegerea „Râmnicu-Sărat în memoria totalitarismului comunist”, susţinută de Radu Preda, preşedinte executiv IICCMER. Acesta va discutadespre memorializarea trecutului recent şi despre modul în care spaţiul urban a fost influenţat de politicile demografice şi de sistematizare duse de regimul comunist. Ulterior, cei douăzeci de studenţi, masteranzi şi doctoranzi ai Universităţii de Vară vor participa la un tur pietonal al oraşului, susţinut de Răzvan Theo-Chirac, prin care vor descoperi modul în oraşul Râmnicu-Sărat s-a transformat de-a lungul timpului.

Accesul la ceremonia de deschidere oficială a Universităţii de Vară şi la prelegerea susţinută de domnul Radu Preda la Muzeul Municipal este liber.La Universitatea de Vară participă douăzeci de studenţi din România şi Republica Moldova, cu vârste cuprinse între 19 şi 27 de ani din ciclurile licenţial, masteral sau doctoral.

Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat îşi propune să analizeze modalităţile de rememorare sub raport istoric şi biografic a perioadei 1945-1989, invitându-şi participanţii să reflecteze asupra diverselor aspecte ideologice, sociale şi politice. Întrucât efectele comunismului sunt încă resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.