Absolvenţii de clasa a VIII-a au trecut ieri prin prima probă  a Examenului de Evaluare Naţională, cea la limba şi literatura română. La primul subiect elevii au avut o analiză de vocabular a unui fragment din basmul ,,Rodul tainic“ a lui Ion Slavici, dar și o compunere de cel mult 15 rânduri în care au trebuit să argumenteze de ce opera ,,Rodul tainic“ aparţine genului literar basm. Al doilea subiect a avut în prim plan ,,Enciclopedia lumii vii“, un text aparţinând autorului Tudor Opriş. Creativitatea absolvenţilor de clasa a VIII-a le-a fost testată în cadrul ultimului subiect. Elevii au avut de realizat o compunere de 10 –15 rânduri în care să descrie un tablou impresionant din natură.

Pentru cei mai mulţi dintre elevi subiectele au fost destul de uşoare şi se aşteaptă să obţină rezultate bune. „A fost destul de uşor. Am avut de explicat structura unor versuri sau rolul unei virgule, să dăm sinomime unor cuvinte. În a doua parte a trebuit să realizăm o compunere. Acum așteptăm proba a doua“, ne-a declarat o absolventă a Şcolii nr. 11 Buzău.

„Sper să obţin o notă bună la această probă pentru că a fost simplu în ambele părţi ale tezei. În prima parte am avut de scris nişte sinonime, iar în partea a doua au avut o compunere despre basm. Emoţiile încă mai am, dar sper să fie bine şi la examenul de miercuri“, a spus la rândul său un alt elev.

Faptul că subiectele au avut un grad mediu de dificultate este confirmat şi de profesorii de limba română care se aşteaptă ca la această probă elevii să obţină rezultate bune.

“Subiectele au avut un grad de dificultate mediu. Bine stratificate pe nivel de competențe, gândite, în așa fel încât fiecare să răspundă, cu o dificultate care crește gradat de la item la item, dar cu 2-3 cerințe care pot face diferența în obținerea unei note mari”, susține un profesor de limba română de la un liceu buzoian.

Ultima probă din cadrul Examenelor Naţionale este proba de matematică ce se va desfăşura miercuri, 22 iunie. În data de 24 iunie vor fi afişate rezultatele şi tot în aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00 – 18.00, vor fi depuse contestaţiile. Rezolvarea contestaţiilor are loc în perioada 25 – 26 iunie, iar în 27 iunie vor fi afişate rezultatele finale. În funcţie de rezultatele obţinute, dar şi de opţiunile pe care le-au avut, elevii vor fi repartizaţi la liceu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.