Buzoiencele se vor putea testa gratuit din această vară în vederea depistării cancerului de col uterin.  Testul Babeş-Papanicolau, cea mai simplă şi eficientă metodă de a depista din timp cancerul de col uterin, va fi gratuit pentru toate femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani.

În prezent, în funcţie de laboratorul care prelucrează proba dar şi de medicul care face recoltarea, costul unui test Babeş- Papanicolau este cuprins între 85 şi 100 de lei.  Ministerul Sănătăţii demarează programul de testare gratuită Papanicolau, din cauza numărului mare de decese înregistrate zilnic. În 60% dintre cazurile de cancer înregistrate în România, bolnavele ajung mult prea târziu la medicul specialist.

Statisticile arată că şase femei îşi pierd viaţa zilnic din cauza cancerului de col uterin. Programul propus de Ministerul Sănătăţii se întinde pe o perioadă de 5 ani, costurile fiind suportate integral de stat. Scopul programului este ca pacientele să poată descoperi din timp dacă suferă sau nu de cancer de col uterin, pentru a se putea trata încă din faza incipientă.

Testul Papanicolau va putea fă făcut gratuit numai cu ajutorul medicului de familie. Acesta va înmâna un formular special, pe care îl pacientele îl vor prezenta medicului specialist din centrele partenere ce urmează a fi stabilite de Ministerul Sănătăţii. Probele pentru test vor fi recoltate fie în spitalele judeţene, fie în cabinetele medicilor ginecologi sau cele ale medicului de familie.

Dacă rezultatele testului sunt bune, pacienta e rechemată peste 3 sau 5 ani . În cazul în care există probleme, femeia este trimisă la medicul ginecolog pentru mai multe investigaţii, iar dacă se descoperă că suferă de cancer, va primi trimitere direct către oncologie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.