varicela_ced2d19ee4Parintii elevilor si prescolarilor din Buzau sunt în alertã dupã ce tot mai multi copii s-au imbolnavit de varicela sau varsat de vant cu este cunoscuta boala in termini populari. La fiecare scoala, dar si la gradinite au fost inregistrate cazuri de varicela, nuamrul imbolnavirilor crescand de la o zi la alta.

La Gradinita cu Program Prelungit din Cartierul Micro 14, dar si la Scoala nr. 11 cazurile de imbolnaviri au crescut ingrijorator, iar parintii cer deja sa se ia masuri.

Din pacate, reprezentantii DSP considera ca numarul de imbolnaviri nu este sufficient de mare cat sa se ia masuri sau sa se declare focar al bolii.

Varicela (varsatul de vant) este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase care cauzeaza eruptie (urticarie). Varicela apare pe tot parcursul anului, intalnindu-se mai frecvent iarna si primavara. Mai mult de 90% din oamenii din intreaga lume ajung sa faca boala la un moment dat in viata, mai ales daca acestia nu sunt vaccinati impotriva varicelei.

La copiii sanatosi varicela nu este de obicei o afectiune grava, insa severitatea acestei afectiuni variaza de la o persoana la alta. Varicela de obicei este mult mai severa si cauzeaza complicatii la femeile gravide, la nou-nascuti, la copii cu varsta peste 15 ani si la persoanele care au sistemul imunitar afectat.

Virusul ce cauzeaza varicela se transmite cu usurinta de la o persoana la alta. Cel mai frecvent transmiterea bolii se realizeaza pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucale si nazale. De asemenea virusul se poate transmite prin aer, prin stranut sau tuse, de la persoane bolnave. Mai rar, virusul se transmite prin secretiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate. Cea mai contagioasa perioada incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei veziculare si continua in timpul formarii veziculelor (care dureaza in general 4-5 zile) pana in momentul cand toate veziculele au format cruste.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.