Două fetiţe de 1 an şi patru luni şi de 4 ani au murit carbonizate într-o baracă pe islazul localităţii buzoiene Căldărăşti, în timp ce părinţii erau plecaţi cu vacile satului. Focul a fost văzut de săteni care au şi anunţat incendiul însă până la venirea echipajului de pompieri, încăperea în care se aflau fetiţele a ars complet.Declaraţiile părinţilor şi ale martorilor sunt contradictorii: în timp ce primii susţin că uşa colibei era deschisă cunoscuţii acestora spun că în mod frecvent fetele erau zăvorâte în interior. Pompierii sunt de părere că este posibil ca fetiţa mai mare să se fi jucat cu un chibrit şi de aici să fi pornit incendiul.
Părinţii copilelor se îngrijesc din primăvară şi pînă toamna de vacile localnicilor. Ieri după amiază după ce le-au dat de mâncare copiilor au luat băiatul de 7 ani cu ei şi au plecat cu vacile iar pe fetiţe le-au lăsat în colibă.O altă femeie care era în aceeaşi zonă pe islazul învecinat a văzut ieşind fum şi i-a alertat pe părinţi : ” am strigat la ei, eu eram dincoace de pod , am văzut fum, le-am zis arde la voi mă. Până să ajungă ei a ars tot şi fetele nu aveau cum să iasă erau închise pe dinafară” a declarat una dintre femeile care o botezase pe mezina celor doi.
Părinţii au alergat într-un suflet însă până au ajuns totul se făcuse scrum. Pereţii din scândură şi hainele aruncate peste tot în încăpere au fost mistuite de flăcări în câteva minute, iar copilele nu au avut nicio şansă de supravieţuire. Viorel Feru , tatăl copiilor : ” a strigat cealalată văcăriţă la noi, Viorele arde la tine ! Când am ajuns lângă baracă, lângă uşă, a căzut acoperişul, noi nu am mai avut  nicio putere”
Anchetatorii trebuie să stabilească acum dacă fetiţele erau încuiate în casă aşa cum susţin sătenii ori dacă părinţii spun adevărul că le-ar fi lăsat uşa de la colibă deschisă. Pe de altă parte sursa incendiului este un incertă atâta vreme cât tatăl spune că nu le-a lăsat la îndemână niciun chibrit.
O brichetă a fost însă găsită în afara perimetrului colibei care a ars.

lt.col. Dan Manciulea – adjunctul ISU Buzău : ” am fost chemaţi să intrevenim la incendiu în care se anunţau posibile victime doi copii. Până la sosirea noastră au intervenit cei de la serviciul voluntar Pogoanele pe care i-am trimis. La faţa locului am constatat că baraca arsese, iar copiii erau decedaţi. Este posibilca cea maimare dintre fete să se fi jucat cu o sursă de foc chibrit sau brichetă” a declarat lt.col. Dan Manciulea, adjunctul şefului ISU Buzău.
Autorităţile oraşului de care aparţine localitatea Căldărăşti fac şi ele o anchetă pentru a decide soarta celui de-al treilea minor aflat în grija celor doi soţi, dar şi a celorlalţi doi copii ai familiei care nu sunt acum lângă părinţi. Florin Dumitraşcu , primarul oraşului Pogoanele a spus că : ” va avea loc o anchetă,trebuie stabilit dacă mai pot să-l păstreze pe băiat după toată nenorocirea vina ea a lor,e neglijenţa părinţilor”. Părinţii celor două fete carbonizate nu au niciun venit stabil decât alocaţia de stat a celor trei minori. Ei primesc bani de la sătenii care le dau vacile în grijă şi pentru asta primăria le-a tăiat în urmă cu 4 luni venitul minim garantat. Vor trebui să se împrumute ca să-şi îngroape creştineşte copilele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.