La jumătatea lunii februarie, vor intra în vigoare dispoziţiile Legii 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator (aşa cum a fost modificată şi completată prin Legea 115/2012 şi OUG 90/2012), care instituie obligativitatea informării cu privire la mediere pentru fiecare persoană (fi­zică sau juridică) şi care îşi propune deschiderea unui proces judiciar în anumite domenii expres prevăzute de lege. Aceeaşi obligativitate este prevăzută şi pentru părţile ce se află deja cu o cauză pe rolul instanţelor de ju­de­cată.
Pentru că, la momentul actual, informaţiile referitoare la plata şe­dinţei de informare a părţilor cu privire la mediere sunt contradictorii, aşa încât legea nu prevede plata pentru această etapă, reprezentanţii Uniunii Asociaţiilor de Proprietari, filiala Buzău, cer lămuriri de la nivel central.
Recent, ei au transmis Guvernului o scrisoare prin care solicită “de ur­genţă, precizarea clară şi fără echivoc a caracterului gratuit al şedinţelor pentru informarea cu privire la mediere”. “În cazul celor ce nu îşi permit să plătească o nouă procedură prealabilă obligatorie, legea trebuia să prevadă o soluţie gratuită (spre exem­plu, “mediatorul din oficiu”). Consider că o obligaţie legală care reprezintă o etapă premergătoare accesului la justiţie nu poate fi taxată. Ca atare, informarea părţilor cu privire la mediere este gratuită prin definiţie. Fiind o obligaţie stipulată de lege, nu se poate pune problema de a taxa păr­ţile pentru aceste şedinţe de informare şi pentru eliberarea procesului ver­bal. Cei care susţin posibilitatea de a taxa părţile pentru şedinţa de informare cu privire la mediere ignoră cu bună ştiinţă faptul că marea majoritate a celor ce apelează la justiţie au o situaţie financiară pre­cară şi că fiecare taxă în plus va reduce liberul acces la justiţie”, se arată în scrisoare remisă Guvernului de către UAP Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.