
Direcţia Silvică (DS) Buzău a fost nevoită să taie o parte dintre ulmii din Pădurea Crâng din municipiul Buzău, după ce zeci de hectare au fost afectate de o ciupercă ce provoacă aşa-numita „boală olandeză a ulmului”.
Ciuperca s-a răspândit pe teritoriul întregului judeţ Direcţia Silvică Buzău tăind, în câteva zile, aproape 800 de metri cubi de material lemnos bolnav.
„Ni s-a recomandat ca măsură de urgenţă tăierea ulmilor uscaţi pentru reducerea presiunii infecţioase şi a pagubelor. Menţionăm că nu există tratament pentru combaterea acestei ciuperci, agentul patogen care provoacă uscarea exemplarelor de ulm fiind ciuperca Ophiostoma novo-ulmi, răspândită în toată Europa”, a declarat directorul Direcţiei Silvice Buzău, Cornel Pitiş.
Potrivit sursei citate, angajaţii instituţiei taie doar exemplarele uscate, pentru a opri răspândirea ciupercii, ulmului reprezentând 20% din speciile ce cresc în Pădurea Crâng.
„Din informaţiile pe care le deţinem, ciuperca care afectează plantaţiile de ulm s-a răspândit pe întreg judeţul şi chiar în ţară, fiind întâlnită frecvent pe islazurile din zona de munte a Buzăului”, conform directorului DS Buzău.
Pădurea Crâng are 180 de hectare.