Compania românească CryptoDATA urmează să lanseze în stratosferă, joi, lângă Buzău, un balon meteo care conţine echipamente de satelit prin care testează o nouă tehnologie de comunicare criptată prin blockchain, potrivit unui comunicat remis miercuri în numele companiei.

Balonul meteo va fi lansat la o altitudine de aproximativ 33 de kilometri şi va transporta în stratosferă un set de echipamente care testează comunicarea globală criptată Voice Over Blockchain Protocol.

Tehnologia care urmează să fie testată face parte din proiectul Globar, descris drept o nouă reţea globală ce are ca scop comunicarea şi transferul de date securizate între utilizatori.

Compania românească CryptoDATA colaborează în acest proiect cu firma românească Autonomous Flight Technology şi cu companiile americane Momentus şi SpaceX.

Lansarea balonului meteo reprezintă prima etapă a testării funcţionării tehnologiei proiectului, în cadrul căreia urmează să fie testate atât echipamentele de la sol, cât şi echipamentele aeriene.

Acesta este un test preliminar înainte de lansarea pe orbită joasă a primului satelit de test, programată pentru februarie 2021, menţionează sursa.

Tehnologia de comunicare criptată VOBP (Voice Over Blockchain Protocol) dezvoltată de CryptoDATA este în prezent implementat în dispozitivele IMPulse K1 şi WHIM Laptop. Aceste dispozitive sunt, la momentul actual, cele mai sigure dispozitive criptografice destinate publicului, potrivit comunicatului.

Directorul general al CryptoDATA, Ovidiu Toma, a comparat sistemul Globar cu un nou tip de internet, securizat prin blockchain.

„Proiectul Globar (…) este de fapt o reţea descentralizată de comunicare securizată prin tehnologia blockchain. Pe scurt, reprezintă un nou internet ce poate fi folosit de toată lumea fără restricţii sau aprobări. Punctul forte al acestei tehnologii este protocolul de comunicare dezvoltat şi patentat de CryptoDATA, VOBP (Voice Over Blockchain Protocol). Această tehnologie este acum implementată, testată şi adaptată pe dispozitivele adresate publicului larg IMPulse K1 Smartphone şi WHIM Laptop. Până acum, acest protocol s-a dovedit a fi impenetrabil şi cu o viteză de comunicare extraordinar de mare. Din acest motiv dorim să construim o reţea globală care să aibă la bază acest protocol. Facem lansarea balonului în acest moment pentru a testa calitatea semnalului, viteza de transfer şi acoperirea dispozitivelor. Dacă echipamentele trec testele în februarie 2021, împreună cu companiile Momentus şi SpaceX, intenţionăm să trimitem primul satelit de test în orbita joasă a Pământului. Din punctul nostru de vedere, reţeaua GLOBAR va oferi omenirii mobilitate, flexibilitate şi securitatea în domeniul comunicaţiilor şi transferului de date”, a afirmat directorul general al CryptoDATA, citat de Agerpres în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.