Buzoienii ar putea scăpa de coşmarul închiderii robinetelor la căldură dacă Guvernul ar plăti în avans facturile la gaze – singura sursă folosită de producătorul de energie termică. La blocurile racordate sistemului centralizat de termoficare furnizorul este Regia Autonomă Municipală, obligată prin hotărâre de Consiliu Local să distribuie căldura contra sumei de 185 de lei Gcal, diferenţa dintre preţul de producţie şi preţul plătit de populaţie fiind suportat de municipalitate.

Aproape 17 mii de apartamente dinBuzău primesc pe perioada iernii căldură de la Regia Autonomă Municipală. RAM Buzău plăteşte agentul termic produs de Ecogen pentru aproximativ 70% din beneficiari dar la rândul lui produce energie termică prin centralele proprii pentru restul celor branşaţi la sistemul centralizat de termoficare. Atât Ecogen cât şi RAM folosesc pentru producerea energiei termice gaze naturale. Cum încasarea facturilor de la populaţie este greoaie şi niciodată nu se face la data scadentă, cele două entităţi, Ecogen şi RAM ajungă să aibă restanţe la plata gazului.

Nu o dată, furnizorul de gaze, Distrigaz Sud, a scăzut presiunea iar caloriferele buzoienilor nu s-au mai încălzit. Strânşi cu uşa cei doi au luat credite şi au plătit penalităţi, asta şi pentru că Primăria Buzău care subvenţionează de 6 ani preţul energiei termice nu şi-a achitat la timp datoriile.

În acest moment Consiliul Local Buzău datorează în cuantumul subvenţiilor din iarna trecută RAM-ului peste 21 de milioane de lei, bani care ar trebui să ajungă în buzunarul Ecogen. Ca să scape de situaţiile în care nu plătesc la timp facturile către furnizorul de gaze,  RAM şi implicit Ecogen consideră că plata anticipată a facturilor către cel care asigură materia primă ar fi un balon de oxigen.

Mi se pare o iniţiativă salutară, oraşul Buzău este producător de energie termică doar pe gaze naturale. Dacă pentru celelate tipuri de combustibil exista posibilitatea ca în vară să se aprovizioneze şi să stocheze combustibilul respectiv, la gaze nu se pune problema asta.În perioada de livrare energie termică, cel puţin la începutul acesteia, încasările pentru achiziţia de gaze naturale sunt totuşi destul de reduse, ceea ce ar putea să creeze sincope în achiziţia de gaze naturale şi ulterior în achitarea acestora şi implicit la reducerea parametrilor gazelor livrate către producătorul de energie termică sau chiar la sistarea acestei activităţi. Ne-am lovit în februarie 2011 de o asemenea situaţie când aproape două zile am avut parametrii reduşi livrând necorespunzător energia termică către populaţie. Venind acest balon de oxigen , cel puţin pentru o lună sau două luni, din aceşti bani ar trebui să se poată achita factura pentru gazele naturale consumate mai ales în perioada de vârf. Creşterile preţurilor la gazele naturale au fost de 5% pentru populaţie şi 10% pentru agenţi economici. Ar fi trebuit să se vadă şi în preţul de livrare al energiei termice însă printr-o redistribuire a costurilor atât la Ecogen cât şi la RAM , adică prin prestarea unor activităţi care sunt în afara obiectului de activitate de producere, transport, distribuţie , furnozare agent termic, am reuşit ca o parte din această creştere cu gazele naturale să o compensăm” a declarat Constantin Tacea directorul RAM Buzău

În sezonul rece trecut, Ecogen a furnizat RAM:  165 de mii de Gcal. Preţul plătit de populaţie pentru o Gcal este de 185 de lei, costul de producţie fiind de 390 de lei, iar subvenţia acordată de primărie de 205 lei. Un apartament consumă în medie pe an 7 Gcal. Cea mai mare cantitate de energie termică consumată iarna trecută a fost în luna februarie:  29 de mii de Gcal.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.